• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

Megújult az SZTE egyedülálló emberipreparátum-gyűjteménye

Regionális hírek 2021.01.21 Forrás: MTI
Megújult az SZTE egyedülálló emberipreparátum-gyűjteménye

A laikus közönség számára nem látogatható kiállítás komoly szerepet tölt be az orvosképzés és a tudományos ismeretterjesztés területén.

Megújult a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Általános Orvostudományi Kar európai szinten is egyedülálló emberipreparátum-gyűjteménye, a medikusképzés szolgálatába állított kiállítás anyagáról az év végére háromdimenziós atlasz is készül - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint megjelenésében és technikailag is megújult az SZTE Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének anatómiai gyűjteménye. A Gellért Albert Anatómiai Múzeum biztonságosabb, három oldalról üvegezett tárlókat kapott, amelyekben a korszerű LED-es megvilágításnak köszönhetően jobban érvényesülnek a precíz kidolgozottsággal preparált emberi torzók, szervek, alsó- és felső végtagok, zsigerek, szövetek, ér- és idegképletek.

A magas színvonalú szegedi orvosképzés szolgálatába állított kiállításon csaknem félezer humán preparátum található, ami a maga nemében is példa nélküli. Az SZTE tudománytörténeti jelentőségű gyűjteményét becses kincsként őrzik, a laikus közönség számára nem látogatható kiállítás komoly szerepet tölt be az orvosképzés és a tudományos ismeretterjesztés területén.

A világ legelső paraffinos átitatással készített teljes, az emberi test minden részletére kiterjedő anatómiai gyűjteménye látható a szegedi egyetemen. Az anyagban szerepelnek például csontvázak, belső szervek, tüdő hörgőfát, szívet, aortát, gyomrot és beleket, agyat, valamint nagy számban alsó- és felső végtagot bemutató preparátumok, s emellett több, az alkati adottságokat is megtartó torzó is. Például egy fejtől a derékig preparált fiatalemberé, amely nyitott mellkasában szemügyre vehetők a finoman kidolgozott és élethűen megfestett belső szervek. A paraffinos technika az arcvonások megőrzésében is segített, sőt még a szempillák is a helyükön vannak.

Az egyetem feladata, hogy a kiállítás anyagát megőrizze az utókornak. Várhatóan az év második felére elkészül a gyűjtemény háromdimenziós digitális atlasza, melyben egy speciális hálórendszerre kivetített a képleteket lehet majd több irányba forgatni, a vizsgálni kívánt részeket nagyítani - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink