• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Mentési gyakorlaton a medikusok

Regionális hírek 2018.05.07 Forrás: Unideb.hu
Mentési gyakorlaton a medikusok

Földrengés sérültjeit mentették, sátorkórházat építettek és zöld-határon érkező menekülteket láttak el a szimulációs gyakorlaton.

Földrengés sérültjeit mentették, sátorkórházat építettek és zöld-határon érkező menekülteket láttak el a Debreceni Egyetem orvostanhallgatói a hétvégén. A szimulációs gyakorlatot a Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentőcsoportja szervezte - számolt be róla az egyetem honlapja.

Az Általános Orvostudományi Kar hallgatói két féléves tantárgy keretén belül tanulhatják meg a vízi mentést, valamint a katasztrófa, illetve háborús helyzetek közötti orvosi és egészségügyi munkát.  A Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentőcsoportja (DEKOM) által bevezetett kurzus diákjai május 4-én és 5-én, különleges mentési gyakorlat során ismerkedhettek meg a speciális körülmények közötti orvosi munkával. A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hajdúszoboszlói gyakorlópályáján tartott szimuláció egyben záróvizsga is volt a kurzust elvégző medikusoknak.

- A külföldi és hazai mentések, adományosztás, egészségügyi szűrések mellett fontos feladatunknak tekintjük az orvostanhallgatók felkészítését és bevonását a speciális helyzetekben történő mentésre, orvosi ellátásra. A gyakorlaton korábbi munkáink során, a nagy erejű földrengés helyszínein és az általunk vezetett sikeres missziók folyamán gyűjtött tapasztalatok megosztása a cél – mondta Késmárky András, a DEKOM elnöke.

A hallgatóknak önállóan, illetve csapatban kellett a félév során begyakorolt feladatokat elvégezniük.

A gyakorlat során egy földrengés következtében kialakult vészhelyzetet szimuláltak: gépkocsik, épületek sérültek meg, robbanás történt a katasztrófa sújtotta területen, tömegek estek áldozatául a szerencsétlenségnek, megszűnt a teljes közműhálózat és a közbiztonság. Egyebek mellett sátorfalut és a sátorkórházat kellet építeniük, a szükséges infrastruktúra, műholdas kommunikációt kialakítani.

A medikusok gyakorolták a GPS-sel, drónnal és mentőkutyával történő mentést, földrengés sújtotta helyszínen nyújtott orvosi teendők, sürgősségi beavatkozásokat sátorkórházban. Emellett terepjárós feladatokat és háborús övezetben végzett egészségügyi helyzeteket kellett megoldaniuk.

Az éjszaka is tartó gyakorlat során az orvostanhallgatók a zöld-határon érkező menekülteket láttak el. Mentőkutya, hőkamera és éjellátó segítségével kellett megkeresniük, majd ellátniuk egy sérült, elveszett gyermeket.

Legolvasottabb cikkeink