• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Mentési gyakorlaton a medikusok

Regionális hírek 2018.05.07 Forrás: Unideb.hu Szerző:
Mentési gyakorlaton a medikusok

Földrengés sérültjeit mentették, sátorkórházat építettek és zöld-határon érkező menekülteket láttak el a szimulációs gyakorlaton.

Földrengés sérültjeit mentették, sátorkórházat építettek és zöld-határon érkező menekülteket láttak el a Debreceni Egyetem orvostanhallgatói a hétvégén. A szimulációs gyakorlatot a Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentőcsoportja szervezte - számolt be róla az egyetem honlapja.

Az Általános Orvostudományi Kar hallgatói két féléves tantárgy keretén belül tanulhatják meg a vízi mentést, valamint a katasztrófa, illetve háborús helyzetek közötti orvosi és egészségügyi munkát.  A Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentőcsoportja (DEKOM) által bevezetett kurzus diákjai május 4-én és 5-én, különleges mentési gyakorlat során ismerkedhettek meg a speciális körülmények közötti orvosi munkával. A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hajdúszoboszlói gyakorlópályáján tartott szimuláció egyben záróvizsga is volt a kurzust elvégző medikusoknak.

- A külföldi és hazai mentések, adományosztás, egészségügyi szűrések mellett fontos feladatunknak tekintjük az orvostanhallgatók felkészítését és bevonását a speciális helyzetekben történő mentésre, orvosi ellátásra. A gyakorlaton korábbi munkáink során, a nagy erejű földrengés helyszínein és az általunk vezetett sikeres missziók folyamán gyűjtött tapasztalatok megosztása a cél – mondta Késmárky András, a DEKOM elnöke.

A hallgatóknak önállóan, illetve csapatban kellett a félév során begyakorolt feladatokat elvégezniük.

A gyakorlat során egy földrengés következtében kialakult vészhelyzetet szimuláltak: gépkocsik, épületek sérültek meg, robbanás történt a katasztrófa sújtotta területen, tömegek estek áldozatául a szerencsétlenségnek, megszűnt a teljes közműhálózat és a közbiztonság. Egyebek mellett sátorfalut és a sátorkórházat kellet építeniük, a szükséges infrastruktúra, műholdas kommunikációt kialakítani.

A medikusok gyakorolták a GPS-sel, drónnal és mentőkutyával történő mentést, földrengés sújtotta helyszínen nyújtott orvosi teendők, sürgősségi beavatkozásokat sátorkórházban. Emellett terepjárós feladatokat és háborús övezetben végzett egészségügyi helyzeteket kellett megoldaniuk.

Az éjszaka is tartó gyakorlat során az orvostanhallgatók a zöld-határon érkező menekülteket láttak el. Mentőkutya, hőkamera és éjellátó segítségével kellett megkeresniük, majd ellátniuk egy sérült, elveszett gyermeket.

Legolvasottabb cikkeink