• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mentőpályázatok: lesznek akik kimaradnak

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Ma bírálják el az alternatív mentők betegszállításra vonatkozó pályázatait – értesült a Weborvos.

Nem hallgattunk el, az eddigi látszólagos csendet  a pályázatok elkészítése és beadása indokolta. Ezeket na bírálják el, miközben hetek óta folyik tartalékkapacitásaink aktivizálása, hogy a gyors beállásokra bármikor lehetőséget teremtsünk - tájékoztatta portálunkat az alternatív mentők körüli helyzetről Dr. Bíró Ferenc, a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének (MBOE) elnöke.

Mint ismeretes, a nyár elején az OMSZ teljes strukturális átszervezésével kapcsolatban bejelentett hír után - miszerint a betegszállítási feladat fokozatosan kikerül az országos mentők hatásköréből, és helyét nagy részben a sürgősségi tevékenység foglalná el - a magán betegszállítási tevékenységre pályázatot írt ki a minisztérium. A tender eredményének közzététele mára várható.

Az MBOE elnöke szerint a kapacitás folyamatosan növekszik, az elmúlt időszakban bővült az alternatív mentőszolgálatok járműparkja, de mindenkire természetesen nem jut autó.
Bár a pályázati eredményekről csak holnap lehet konkrétumot mondani, annyi már most látható, hogy az adott kasszából, amely a magán betegszállítók finanszírozására rendelkezésre áll, és amelynek összege várhatóan nem növekszik , továbbra sem lehet minden egyes szállítási igényt kielégíteni.

Ennek ellenére nyilván lesznek, akik most kimaradnak azok köréből, akik e szolgáltatásra pályáztak , éppen azért, mert a finanszírozási lehetőség erősen behatárolt.  Azaz: továbbra is lesznek olyan betegek, akiket a családnak vagy saját autóval kell  kezelésre, illetve onnan haza szállítani, illetve továbbra is végez majd az OMSZ három órán belüli szállításokat.

Hasonló a helyzet Baranyában, ahol legfeljebb még két autó állhat szolgálatba éppen azért, mert a kapacitás központi szabályozás alá esik. Így, azok a szervezetek, amelyek nem látják biztosítva munkájuk ellenértékét, minimális haszon reményével, nem vállalják tovább a betegszállítást- vázolta a közeli jövő lehetőségét Dr. Bíró Ferenc elnök. Ennek ellenére az MBOE által tömörített szervezetek felkészültek a bővülő feladatokra, amelyek száma Baranyában is jelentősen megugrott.

A baranyai (pécsváradi) székhelyű MBOE összesen 38 tagszervezetet tömörít. Összefogja azokat a társaságokat, karitatív szervezeteket, természetes személyeket, amelyek, illetve akik Magyarország területén az OMSZ-on kívül mentéssel, vagy betegszállítással foglalkoznak. Tevékenységüket 1996-óta finanszírozza az OEP.
Több mint kétszáz járművel rendelkezik az Egyesület , a hazai betegszállítási feladatoknak mintegy egyharmadát végzik. Megrendelőik köre főként fekvőbeteg- intézmény, de a gyorsabb betegszállítás végett Baranyában már több vidéki kiskórház is az Egyesület szolgáltatását veszi igénybe. Több tagszervezetük végez külföldi biztosítók , illetve magánszemélyek megbízásából – a megrendelő által térített formában – betegszállítást. Szállítandó pácienseik köre főként krónikus vesebetegekből , illetve az onkoradiológiai kezelésre szorulókból áll.

Legolvasottabb cikkeink