• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Mérhetővé tették a járványügyi intézkedések hatásait

Regionális hírek 2022.05.24 Forrás: Weborvos
Mérhetővé tették a járványügyi intézkedések hatásait

Az itt kifejlesztett metodológiát más országok kutatói is alkalmazzák Olaszországban, Mexikóban vagy Kubában.

Magyarországi viszonylatban végzett a COVID-19 kapcsán kontaktmátrix kutatást Dr. Röst Gergely és csapata, melynek az eredményét a Scientific Reportsban publikálták. A szakértők egy olyan módszertant ismertettek a cikkben, amely egyesíti az online és a hagyományos adatgyűjtés előnyeit. Mindez lehetővé teszi a járványügyi intézkedések hatásainak közvetlen mérését, például a pandémia korai fázisában, vagyis a 2020 tavaszán kialakult alacsony kapcsolatszámét, ami ezen időszakban előrevetítette az első járványhullám sikeres elfojtását - tudatta közleményében az egyetem.

„A COVID-19 világjárvány radikális változásokat idézett elő az emberek viselkedési szokásaiban: a pandémia egyes szakaszaiban az emberek közötti találkozások száma drasztikusan lecsökkent. Járványkezelési szempontból ez azért lényeges, mert a kontaktusok számának alakulása nagyban meghatározza a járvány terjedését. Az előrejelzésekhez, illetve az egyes intézkedések hatásának felméréséhez tehát nagyon fontos, hogy követni tudjuk a társadalomban a kontaktusok alakulását. Ebből a célból jött létre a magyarországi COVID-19 járvány elemzését és modellezését végző Járványmatematikai és Epidemiológiai csoport által végzett MASZK, azaz a Magyar Adatszolgáltató Kérdőív nevezetű kutatás” – kezdte gondolatait Dr. Röst Gergely, matematikus, az SZTE TTIK Alkalmazott és Numerikus tanszék, valamint a járványmatematikai csoport vezetője.

A matematikus kiemelte: a MASZK kutatásnak két pillére van, az egyik egy online kérdőív, amely a covid.sed.hu oldalon, illetve a MASZK mobil applikáción keresztül érhető el. Ezt az online kérdőívet a kutatók a járvány kirobbanásakor, azaz már 2020. március közepén elindították - a pandémia különböző szakaszaiban rendkívül népszerű volt, közel 300.000 ember töltötte ki.

„Az online kérdőív lehetővé tette a kontaktusok alakulásának valós idejű követését, azonban a kitöltők nagy száma ellenére sem reprezentatív a társadalom egészére nézve. Felül vannak reprezentálva például a nagyobb városokban élők, a magasabb iskolai végzettségűek, és a nők. Ezért az adatgyűjtést kiegészítettük hagyományos, reprezentatív kérdőíves felméréssel is, melynek keretében az elmúlt két évben havonta 1000-1500 fő válaszolt a kérdésekre. Ez adta a MASZK kutatás második pillérét” – osztotta meg a projekt kapcsán a legfontosabb tudnivalókat a szakértő.

A Scientific Reportsban nemrég megjelent tanulmányban Dr. Röst Gergely és a járványmatematikai csoport adattudósai, Dr. Koltai Júlia, Dr. Vásárhelyi Orsolya és Dr. Karsai Márton egy olyan módszertant ismertettek, amely egyesíti az online és a hagyományos adatgyűjtés előnyeit. Az iteratív súlyozáson alapuló, új statisztikai módszer lehetővé teszi a dinamikus, reprezentatív és anonim adatgyűjtést, így pontos információt nyújt az emberek kapcsolattartási viselkedéséről. Ez az adatgyűjtési módszer nemcsak könnyen skálázható, tartalmilag rugalmas és viszonylag olcsó, hanem lehetővé teszi a kapcsolati mátrixok dinamikus becslését is nagy időbeli és térbeli felbontással. A kapcsolati mátrixok a különböző korosztályok közötti kontaktusok számát követik nyomon.

„A dinamikus és korán induló adatgyűjtés lehetővé tette tehát a járványügyi intézkedések hatásainak közvetlen mérését, például a pandémia korai fázisában, vagyis 2020 tavaszán kialakult alacsony kapcsolatszámét, ami ezen időszakban előrevetítette az első járványhullám sikeres elfojtását. Emellett a kontaktmátrixok fontos bemeneti paraméterei az epidemiológiai modellezésnek. Segítségükkel előre lehetett ugyanis jelezni a második hullám indulását, illetve a Florida-hatás hazai megjelenését. Ez annak a jelenségnek a neve, amikor egy járványhullám a szociálisan aktív, fiatalabb generáció köréből indul, ezért kezdetben az esetszámok emelkedése nem jár a súlyos esetek, illetve a halálozások számának emelkedésével. A kapcsolati struktúrákon keresztül azonban pár hét alatt a vírus átterjed a többi, így az idősebb korosztályra is” – ismertette Dr. Röst Gergely.

A MASZK kérdőív fenntartása komoly informatikai infrastruktúrát is igényelt, amit az SZTE Szoftverfejlesztés Tanszéke biztosított.

A projekt kapcsán a Szegedi Tudományegyetem csatlakozott Magyarország képviseletében az európai országok széles körét összehasonlító CoMix kutatáshoz is, amelyben a lakosság COVID-19-cel kapcsolatos tudatosságát, attitűdjeit és viselkedését vizsgálják az idő múlásával.

„Bár más országok is indítottak hasonló adatfelvételeket, a magyarországi kutatás méretében, részletességében és a vizsgált időszak hosszát tekintve is kiemelkedik ezek közül. Az itt kifejlesztett metodológiát más országok kutatói is alkalmazzák Olaszországban, Mexikóban vagy Kubában. Annak érdekében, hogy az adatgyűjtés hosszú távon is fenntartható legyen, a projektet terveink szerint az európai Influenzanet hálózat infrastruktúrájába fogjuk majd integrálni. Az európai hálózat célja a légúti járványok folyamatos monitorozása a lakosság által közvetlenül szolgáltatott adatok alapján” – zárta gondolatait a matematikus.

Legolvasottabb cikkeink