• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Meseösvényt és integrált élménykertet adtak át a Bethesdában

Regionális hírek 2023.05.19 Forrás: Weborvos
Meseösvényt és integrált élménykertet adtak át a Bethesdában

Mostantól Kő Boldizsár játszótere segíti a gyógyulásban a hónapokig bent fekvők gyerekeket a Bethesdában.

Minden érzékszervre ható meseösvény, kerekesszékkel is használható hinta, terápiás foglalkozásra kialakított rügykunyhók, magaságyás a gyerekek által gondozott növényekkel, minden érzékre ható fűszerkert és mezítlábas egérösvény – csupa olyan innovatív elem, ami egy kórház kertjét különlegessé és gyógyítóvá teszik. Mindezt az ország más játszótereiről jól ismert, színes, fából készült egyedi „Meseterek” stílusban…

Mert a mesevilágra, az ingerekre, a varázslatra azoknak van a legnagyobb szükségük, akik hónapokig fekszenek bent, mert rehabilitáción vannak, neurológiai és/vagy pszihoszomatikus betegséggel küzdenek a Bethesda Gyermekkórház Ilka utcai részlegében. A fából faragott játszóteret Kő Boldizsár művész és csapata egyedileg tervezte, és alakította ki a gyermekgyógyász szakemberek igényeire megoldást találva. A mesék a gyógyító erőt sugallják, miközben a meseösvény kerekesszékből is elérhető útvonala számos más elfoglaltságot is ígér a gyógyuló kis kezeknek - adta hírül az intézményx közleménye.

A játszóparkban két szigetelt, munkaállomásként felszerelt „rügykunyhó” is felépült, ahol a szakemberek természetes környezetben tudnak dolgozni, családokkal foglalkozni, terápiát tartani. A csoportos terápiák számára fedett zenélő pagodát alakítottak ki szélfútta hangszerekkel.

„Családbarát szemléletünkből fakad, hogy minden részletnek óriási jelentősége van, amivel a családok életét segítjük. Szeretnénk a gyógyító munka mellett otthont teremteni azoknak, akiknek eleve nehezített az élete, hiszen vagy tartósan beteg gyermeket nevelnek, vagy hosszú hónapokig gyógyulnak nálunk. Nem volt könnyű dolga a szakembereknek, hogy összehozzák a sokféle igényt és egyszerre nyújtsanak fejlesztési lehetőséget a kerekesszékes rehabilitált gyermeknek, a figyelemzavarral, vagy épp evési zavarral küzdő kis betegnek és ingert nyújtson annak is, akinek hónapokig otthona a kórház” – fogalmaz a közleményben Dr. Velkey György János, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

A játszótér megvalósulása az igazi összefogás jele is. A közel 80 millió forintba kerülő építés felét a Kormányzat támogatásával pályázati pénzből tudták megvalósítani, de ahhoz, hogy minden elem megvalósuljon társadalmi gyűjtést is indítottak, és közel 20 millió forintot kaptak támogatóktól, adományozóktól, amit a Bethesda Kórház Alapítvány további 20 millió forinttal egészített ki a tavalyi felajánlott adó 1%-ból. Mindezen túlmenően rengeteg önkéntes magánszemély munkája, felajánlása tette lehetővé, hogy a park végül felépülhessen.

Legolvasottabb cikkeink