• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Mesterséges intelligencia a stroke-ellátásban a Bajcsy-ban is

Regionális hírek 2022.11.03 Forrás: Weborvos
Mesterséges intelligencia a stroke-ellátásban a Bajcsy-ban is

A beteg állapotától függően helyben vérrögoldást végeznek, vagy az országos intézetben intervenciós műtét valósul meg.

A Bajcsy Kórház Stroke Centruma október elején csatlakozott ahhoz az országos hálózathoz, amely mesterséges intelligencia segítségével pontosan mérhetővé teszi az azonnali ellátást igénylő stroke gyanús betegek állapotát, és elősegíti, hogy az állapotuknak megfelelő legjobb kezelést kapják - számolt be a kórház az újdonságról a Facebook-oldalán.

Mint írták, a sürgősségi osztályra érkező, általában az Országos Mentőszolgálat által beszállított, stroke gyanús betegeinken azonnal CT-vizsgálatot végzünk, amely automatikusan felkerül az országos stroke diagnosztikai rendszerbe. Az automatikus rendszer mesterséges intelligencia modulja pár másodperc alatt elemzi a CT-vizsgálat képanyagát, és mérhető módon meghatározza a betegség súlyosságát.

„Még főigazgatói kinevezésem előtt, a Szakmai Kollégium Neurológia Tagozatának vezetőjeként kezdtem el annak az országos fejlesztési programnak az irányítását, amely mind a 38 Stroke Centrumot összeköti egymással, és megteremti a helyi Stroke Centrumok és a regionális Trombektomiás Centrumok közötti automatikus, mesterséges intelligenciával történő felismeréssel támogatott együttműködést" – avat be a részletekbe a kórház főigazgatója, dr. Óváry Csaba PhD. – „Nemcsak az óriási előny, hogy számszerű adatok alapján tudjuk kiválasztani a megfelelő terápiát, hanem a magas szintű szakmai csoportmunkára is kiváló ez az új, országos rendszer: így a helyi CT-vizsgálatot mind a Bajcsy Kórház, mind az országos intézet orvosai egyszerre látják, és közösen tudják meghozni a legjobb döntést."

„A rendszer bevezetése óta már tucatnyi beteget láttunk el így. Sürgősségi szakorvosaink és ügyeletes neurológusunk, sok esetben az Amerikai úton működő Trombektomiás Centrum orvosaival telefonon vagy a speciális mobiltelefonos applikáción egyeztetve sokkal gyorsabban tudnak döntést hozni a megfelelő terápiáról, így betegeink hamarabb juthatnak a számukra legjobb ellátáshoz: állapotuktól függően nálunk vérrögoldást végzünk, vagy az országos intézetben intervenciós műtét valósul meg" – emelte ki dr. Vastagh Ildikó, a kórház Neurológia Osztályának osztályvezető főorvosa a bejegyzésben.

Legolvasottabb cikkeink