• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mesterséges intelligencia az új Egynapos Szemészeti Központban

Regionális hírek 2023.11.14 Forrás: Unideb.hu
Mesterséges intelligencia az új Egynapos Szemészeti Központban

Az eszközpark hamarosan új angiográffal bővül és új operáló mikroszkóp beszerzését is tervezik, továbbá új terápiás és műtéti eljárásokat szeretnének a bevezetni.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kenézy Gyula Campusán október 1-én kezdte meg működését az Egynapos Szemészeti Központ. Az egykori Szemészeti Osztályból létrejött centrumban leggyakrabban szürkehályog- és szemhéjműtéteket végeznek, a műlencse tervezéshez pedig már a mesterséges intelligenciát is alkalmazzák - adta hírül az intézményi portál cikke.

 A szemészeti műtétek csaknem 90 százaléka elvégezhető egynapos sebészeti beavatkozással. Ebben az esetben a betegek az operációt követő 24 órán belül, leggyakrabban a műtét napján hazatérhetnek otthonukba, vagy legfeljebb egy éjszakát töltenek az egészségügyi intézményben.

- Egynapos ellátás keretében leggyakrabban szürkehályog- és szemhéjműtétet végzünk, emellett zöldhályog (glaukóma), szaruhártya elváltozások, ideghártya kórképek, valamint egyes gyermekszemészeti betegségek műtéti és gyógyszeres terápiájával is foglalkozunk. Továbbá az Ortopédiai és Traumatológia Klinikával szorosan együttműködve részt veszünk a baleseti ellátásban – mondta Sohajda Zoltán habilitált egyetemi docens.

A szakember 2004 óta vezeti a korábbi osztályt, 2023. október 1-től pedig, mint központvezető folytatja munkáját a 20 ággyal működő Egynapos Szemészeti Központ élén. Sohajda Zoltán szerint mind a szakma, mind a betegek részéről nagy igény mutatkozik az egynapos beavatkozásokra specializálódott központ iránt. A szemsebészeti technológiák fejlődése és a modern, minimál invazív eljárások gyakori alkalmazása tovább erősíti ezen ellátási forma elterjedését.

- Folyamatosan bevezetésre kerülnek újabb sebészeti eljárások és eszközök, amelyek lehetővé teszik, hogy a beavatkozások egyre apróbb bemetszéseken keresztül történjenek. Ennek eredményeként a betegek kevesebb fájdalmat tapasztalnak és gyorsabban gyógyulnak. Például az ideghártya műtétek során korábban 1-1,5 milliméteres bemetszéseket alkalmaztunk, de ma már csak tizedmilliméteres vágásokra van szükség. A szürkehályog-műtétek során alkalmazott bemetszések is mindössze 2,5 milliméteresek. Ezek a nagyon kicsi sebek már nem igényelnek varratokat – tájékoztatta a portált a szakember.

Az Egynapos Szemészeti Központban a legmagasabb szintű betegellátás érdekében szükség esetén már alkalmazzák a mesterséges intelligenciát a szürkehályog-műtétek során beültetett műlencsék precíz és megbízható tervezéséhez. A mesterséges intelligencia személyre szabott igények alapján optimalizálja a beültetett műlencse dioptriáját, így a betegnek már nem szükséges szemüveget viselnie a közel- vagy távollátáshoz.

A modern szemsebészetben a szürkehályog-műtétek a legyakrabban végzett beavatkozások. Magyarországon évente mintegy 75-80 ezer ilyen műtét történik. A Klinikai Központ Kenézy Gyula Campusán évente csaknem 3500 beavatkozást hajtanak végre, amely ezzel az ország legtöbbet operáló intézményei közé tartozik. 

Az Egynapos Szemészeti Központ elődjeként működő osztályt 1955-ben alapították. Az évtizedek során nemcsak a régió, hanem az ország egyik legjelentősebb szemészeti centrumává vált, ahol évente 4500 fekvőbeteget látnak el, járóbeteg forgalma meghaladja az évi 80 ezret. A központvezető felidézte, hogy az intézmény úttörő szerepet játszott a zöldhályog-műtétek modernizálásában. 2017-ben itt alkalmazták először az úgynevezett széndioxid-lézeres műtéti eljárást, amivel minden korábbinál eredményesebben és kisebb traumával lehetett csökkenteni a szemnyomást. Ezenkívül a 2000-es évek elejétől 2022-ig csak itt végeztek érdemben ínhártya-megtámasztó műtétet hazánkban, amely a gyerekkori, fokozatosan romló, nagyfokú rövidlátás megállítására szolgáló speciális eljárás.

Sohajda Zoltán hangsúlyozta, hogy ezek az eredményeik nem jöhettek volna létre a munkatársak elkötelezettsége nélkül, és bízik benne, hogy a központban dolgozó 67 munkatárs, köztük 15 szemész szakorvos, továbbra is elhivatottan vesz részt a jövőbeni célok elérésében.

A betegellátás minőségi fejlesztése érdekében a Klinikai Központ Vezetőségének támogatásával korszerűsítést terveznek az intézményben. Az eszközpark hamarosan egy új angiográffal bővül és új operáló mikroszkóp beszerzését is tervezik, továbbá új terápiás és műtéti eljárásokat szeretnének a bevezetni, elsősorban a glaukómás betegek kezelésére. Az Egynapos Szemészeti Központ a jövőben hozzájárul a Klinikai Központban végzett szemészeti műtétek optimalizálásához. Az egynapos szemészeti beavatkozásokat zömében a Kenézy Gyula Campuson végzik, míg a hosszabb klinikai tartózkodást igénylő, összetettebb beavatkozásokat, például szaruhártya átültetéseket, onkológiai és ideghártya műtéteket, jellemzően a Nagyerdei Campuson, a Szemklinikán hajtják végre. (Fotó: unideb.hu)