• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

MI alapú alapú fejlesztés a GE Healthcare és a DE együttműködésében

Regionális hírek 2021.11.22 Forrás: Weborvos
MI alapú alapú fejlesztés a GE Healthcare és a DE együttműködésében

Az integrált rendszeren keresztül elérhető adatokra épülő mesterséges intelligencia fejlesztések a személyreszabott orvoslás alapjait készítik elő.

A GE Healthcare és a Debreceni Egyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) támogatásával mesterséges intelligenciára alapúló közös kutatás-fejlesztési projektet indít - tudatták közleményben.

A GE Healthcare és a Debreceni Egyetem innovációs projektje a legkorszerűbb, vezető technológiákon alapuló, mesterséges intelligenciát alkalmazó fejlesztés, amely alkalmas olyan kutatások hatékonyabbá tételére is, mint a gyógyszerfejlesztéshez kapcsolódó klinikai vizsgálatok. A 1,4 milliárd Ft összköltségvetésű, két éves projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) mintegy 800 millió Ft-os támogatásával valósul meg, amelyben több mint 50 kutató-fejlesztő munkatárs vesz részt. A fejlesztés révén létrejövő adatbányászati platform lehetővé teszi a több forrásból származó kórházi információs adatbázisok gyors lekérdezését. Az integrált rendszeren keresztül elérhető adatokra épülő mesterséges intelligencia fejlesztések a személyreszabott orvoslás alapjait készítik elő. Az együttműködés egy olyan hosszútávú fejlesztési stratégiának induló állomása, amelynek eredményeképp mesterséges intelligencia modellek fejleszthetők a személyreszabott orvosláshoz.

Az egészségügyben évente 52 ezer milliárd Ft-ot költenek K+F tevékenységre globális szinten. Egy-egy új gyógyászati eljárás éveket vesz igénybe, a fejlesztések milliárdos költségének jelentős részét a klinikai vizsgálatok komplexitása, a vizsgálatokba bevont betegtoborzás nehézsége okozza. Az ezzel kapcsolatos teendőket szerződéses klinikai vizsgáló szervezetek (clinical research organization – CRO) és bevont vizsgálati helyek látják el. Elemzések szerint a globális klinikai vizsgálati szervezetek piaci nagysága folyamatosan, évente 15%-kal növekszik, 2024-re eléri 71,7 milliárd USD-t. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesület adatai alapján hazánkban évente 108 milliárd forint értékű klinikai vizsgálatot végeznek és a hazánkban aktív 80 CRO cégnél jelenleg több mint 500 olyan klinikai vizsgálat folyik, ami aktív betegtoborzási fázisban van.

A GE Healtchare budapesti és szegedi fejlesztő csapatai egyedülálló szakmai kompetenciával vannak jelen az egészségügyi termékfejlesztés, szoftverfejlesztés és adatelemzési feladatok területén, a hazánkban fejlesztett informatikai megoldások a vállalat globálisan értékesített termékeinkben jelenleg is elérhetőek.

“A pandémia egyértelműen rámutatott arra, hogy olyan egészségügyi informatikai megoldásokra van szükség, amik lehetővé teszik az egészségügyi rendszerek összekapcsolását, az adatok távoli megosztását és amelyek mindeközben biztonságos megoldást nyújtanak az érzékeny egészségügyi adatok kezelésére is. A most induló fejlesztés a klinikai vizsgálatok hatékonyságának növelését hivatott elősegíteni és az amúgy is túlterhelt egészségügyi személyzet munkáját egyszerűsíteni az automatizálható feladatok átvállalásával. A fejlesztés során szorosan együtt dolgozunk a Debreceni Egyetemmel, eredményeinket az Egyetem szakértői validálják, visszajelzésük kiemelten fontos a kisérleti fejlesztés irányának meghatározásában “– tudatta Ferik Attila, a GE Healthcare szoftver-fejlesztési és ügyvezető igazgatója.

A Debreceni Egyetem karain magas szintű alap és alkalmazott kutatási-fejlesztési tevékenység zajlik, amelynek alapja az Egyetem kiemelkedő tudományos teljesítményt elért kutatói hálózata. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ évente több mint 3 millió beteg gyógyulását segíti a legújabb eljárásokat is alkalmazva.

“Jól látható, hogy a mesterséges intelligencia (MI) egészségügyi alkalmazása ugrásszerű növekedés előtt áll, amelyek nemcsak a gyorsabb és pontosabb betegellátást segíthetik elő. A gyógyszerfejlesztéshez kapcsolódó klinikai vizsgálatok egyre komplexebbé válnak, speciális betegcsoportok megtalálását, bevonását igénylik. A GE Healthcare-rel közösen fejlesztett platform segítségével a klinikai vizsgálatokhoz a betegek kiválasztására fordított idő harmadával csökkenthető, így a vizsgálatokba bevonható betegeink hamarabb részesülhetnek potenciálisan hatásos új terápiában” – osztotta meg Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

Az egészségügyben éves szinten petabyte nagyságrendű adat keletkezik, de egyelőre az adatok töredéke, pár százaléka kerül csak hasznosításra. A most létrejövő egységes informatikai platform ezt az adatvagyont teszi elérhetővé a tudományos munka számára. Segítségével feltárhatók lesznek a betegellátással kapcsolatos összefüggések, további mesterséges intelligencia modellek fejleszthetők, amelyek a személyre szabott orvoslás feltételeit teremtik meg.

Legolvasottabb cikkeink