• nátha
  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Mit harcolnak ki a traumások Szegeden?

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Hétfőn nem állapodtak meg a felek, kedden folytatódnak a tárgyalások a szegedi traumatológiai ügyeletek ellátásáról.

A szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ menedzsmentje, a traumatológiai klinika vezetője és az érintett orvosok bevonásával kezdődött hétfőn egyeztetés arról, hogy milyen feltételek mellett hajlandók többletmunkát vállalni a jövőben a traumatológusok – tájékoztatta a Weborvost Kovács Iván, a klinikai központ stratégiai igazgatója. Hozzátette: a tárgyalások nem fejeződtek be, azok a klinikai centrum kedd késő délutáni vezetőségi ülésén folytatódnak, ezért a részeredményeket egyelőre nem értékelik. A keddi irányítói értekezletre meghívták a traumatológiai klinika orvosainak képviselőjét is.

Amint azt portálunkon is hírül adtuk, szombaton derült ki, hogy nincs elegendő orvos a traumatológiai klinikán, aki ellátná a hétvégi ügyeletet: négyből csak hárman vették fel a munkát. Ugyan a klinika egyik orvosa beugrott az üresen maradt helyre, így hamar áthidalták a hiányt, a történtek ugyanakkor felhívták a figyelmet az ügyeleti rendszer problémáira, s a traumatológusok – több forrásból is táplálkozó – elégedetlenségére.

Az orvosok legnagyobb gondnak a kevés fizetést tartják: a minősített ügyelet díjazása július elején ugyanis a korábbinál is alacsonyabbra süllyedt: amíg azt megelőzően – attól függően, hogy munkanapról, hétvégéről vagy pihenőnapról volt szó – 110-130 százalékot tett ki, ekkor lecsökkent az alapóradíj mértéke alá. (A minősített ügyelet szabályozásának megváltozása nemcsak a traumatológiai klinikát érintette, hanem például a gyermekklinikát, a sebészeti, valamint az idegsebészeti klinikát, a klinikai-kémiai intézetet, a szívsebészeti osztályt és az aneszteziológiai és intenzív terápiás intézetet is.)

Ugyan a problémákat látva a klinikai központ elnöke az elmúlt héten visszamenőleges hatállyal visszaállította a korábbi mértéket, ezzel immáron nem elégedtek meg a traumatológusok. Amint azt Török László, az orvosokat képviselő traumatológiai adjunktus a Weborvosnak elmondta, azt szeretnék, hogy visszakapják azt a traumatológiai pótlékot is, amelyet tavaly kiharcoltak maguknak, ám amelyet ezt követően csak néhány hónapon keresztül folyósítottak számukra.

Török Lászlótól megtudtuk: a klinika 18 orvosa a hétfői egyeztetést követően vállalta, hogy szeptember 10-ig akkor is ellátják az ügyeletet, ha az már túl van azon a kereten, amelyre a munkáltató kötelezheti őket. Minden további lépés annak függvénye, hogy miben sikerül megállapodni a klinikai központ vezetésével. (Az ügyelet megszervezését az intézetek számára országszerte nehezíti, hogy immáron az ügyelet minden órája munkavégzésnek számít, és nem lehet korlátlan számú ügyeleti órára kötelezni az orvosokat. A központi elvonások, valamint bevételkiesés nyomán bevezetett megszorítások és adósságcsökkentő intézkedések közepette a klinikai központ egyébként is kevesebb pénzzel gazdálkodik mint korábban.)

Az elégedetlenséget fokozza, hogy az alacsonynak ítélt bérek mellé az utóbbi időszakban fokozott leterheltség is társult. Ennek oka, hogy mind a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórházban, mind a makói Diósszilágyi Sámuel Kórházban megszűnt a traumatológiai ügyelet, ezért azokat a sérülteket is Szegeden látják el, akik korábban Vásárhelyen vagy Makón segítséget kaphattak. Ugyancsak növelte a klinikai dolgozók munkaterheit, hogy a Kálvária sugárúti II-es kórházra egyre kevesebb ügyelet jutott, a jelenlegi munkamegosztás szerint ugyanis kizárólag keddi napokon, valamint havonta egy hétvégén látnak el traumatológiai ügyeletet az önkormányzati intézményben. Vélhetően változik ugyanakkor a helyzet októbertől, amikortól a kórházat – a városi szakrendelővel és háziorvosi szolgálattal egyetemben – már az egyetem fogja működtetni: mivel az alkalmazásban álló orvosokkal szemben továbbfoglalkoztatási kötelezettsége van az egyetemnek, az összevont ügyeletben őket is hadrendbe foghatja.

Legolvasottabb cikkeink