• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Modern neuronavigációs rendszer áll szolgálatba Debrecenben

Regionális hírek 2022.09.26 Forrás: Debreceni Egyetem
Modern neuronavigációs rendszer áll szolgálatba Debrecenben

A projekt átfogó célja az egészségügyi ellátás minőségének javítása az idegrendszeri betegségek kezelésének területén.

A Debreceni Egyetem és az Ungvári Nemzeti Egyetem közös projektet valósít meg az idegsebészeti ellátás fejlesztésére vonatkozóan a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretében, amely Európai Uniós forrást biztosít Ukrajna Magyarországgal, Szlovákiával és Romániával közös határa mentén a területek fenntartható fejlődése, az életszínvonalbeli különbségek csökkentése, valamint közös, határokon átívelő célok megvalósítása érdekében - tudatta közleményben a debreceni intézmény.

A projekt átfogó célja az egészségügyi ellátás minőségének javítása az idegrendszeri betegségek kezelésének területén. A pályázatnak köszönhetően a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában egy modern neuronavigációs rendszer került beszerzésre. Az idegsebészeti beavatkozások során ez a neuronavigációs rendszer lehetővé teszi a sebészek számára, hogy pontosan nyomon kövessék a műtét során használt eszközöket. Biztosítja az anatómiai struktúrák pontos meghatározását, hardverek, szoftverek, nyomkövető algoritmusok, képadatok összevonásának és különböző speciális műszerek kombinációjával. A rendszer leszállítására és üzembe helyezésére került, használatára ezt követően kerül sor - írták.

A projekt megvalósítása során az Egyetem munkatársai az innovatív módszerek alkalmazásával, az agy és a gerinc idegsebészetének területén szerzett tapasztalatainak megosztásával hozzájárulnak a projekt keretében megvalósuló, országhatárokon átívelő tapasztalatcseréhez. Ennek kapcsán a projekttel érintett szakemberek egy szakmai kiadványt állítottak össze, amely többek között a mozgászavarok sebészeti kezeléséről, chiari malformatió és syringomyelia sebészeti kezeléséről, craniosynostosis betegségben szenvedő betegek műtéti kezelésének retrospektív vizsgálatáról, akusztikus neuromák komplex kezeléséről nyújt átfogó tanulmányt.

Két közös online szakmai tréning is megrendezésre került a projekt partnerek orvosai közötti tapasztalatcsere érdekében, valamint az érintett hallgatók részére oktatási céllal. Itt különös figyelmet fordítottak a legújabb technológiákat alkalmazó és a minimálisan invazív idegsebészetre - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink