• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Modern neuronavigációs rendszer áll szolgálatba Debrecenben

Regionális hírek 2022.09.26 Forrás: Debreceni Egyetem
Modern neuronavigációs rendszer áll szolgálatba Debrecenben

A projekt átfogó célja az egészségügyi ellátás minőségének javítása az idegrendszeri betegségek kezelésének területén.

A Debreceni Egyetem és az Ungvári Nemzeti Egyetem közös projektet valósít meg az idegsebészeti ellátás fejlesztésére vonatkozóan a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretében, amely Európai Uniós forrást biztosít Ukrajna Magyarországgal, Szlovákiával és Romániával közös határa mentén a területek fenntartható fejlődése, az életszínvonalbeli különbségek csökkentése, valamint közös, határokon átívelő célok megvalósítása érdekében - tudatta közleményben a debreceni intézmény.

A projekt átfogó célja az egészségügyi ellátás minőségének javítása az idegrendszeri betegségek kezelésének területén. A pályázatnak köszönhetően a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában egy modern neuronavigációs rendszer került beszerzésre. Az idegsebészeti beavatkozások során ez a neuronavigációs rendszer lehetővé teszi a sebészek számára, hogy pontosan nyomon kövessék a műtét során használt eszközöket. Biztosítja az anatómiai struktúrák pontos meghatározását, hardverek, szoftverek, nyomkövető algoritmusok, képadatok összevonásának és különböző speciális műszerek kombinációjával. A rendszer leszállítására és üzembe helyezésére került, használatára ezt követően kerül sor - írták.

A projekt megvalósítása során az Egyetem munkatársai az innovatív módszerek alkalmazásával, az agy és a gerinc idegsebészetének területén szerzett tapasztalatainak megosztásával hozzájárulnak a projekt keretében megvalósuló, országhatárokon átívelő tapasztalatcseréhez. Ennek kapcsán a projekttel érintett szakemberek egy szakmai kiadványt állítottak össze, amely többek között a mozgászavarok sebészeti kezeléséről, chiari malformatió és syringomyelia sebészeti kezeléséről, craniosynostosis betegségben szenvedő betegek műtéti kezelésének retrospektív vizsgálatáról, akusztikus neuromák komplex kezeléséről nyújt átfogó tanulmányt.

Két közös online szakmai tréning is megrendezésre került a projekt partnerek orvosai közötti tapasztalatcsere érdekében, valamint az érintett hallgatók részére oktatási céllal. Itt különös figyelmet fordítottak a legújabb technológiákat alkalmazó és a minimálisan invazív idegsebészetre - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink