• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Nagy lelki erő és tartás is kell ehhez a munkához

Regionális hírek 2019.08.28 Forrás: Semmelweis Egyetem
Nagy lelki erő és tartás is kell ehhez a munkához

A Hableány katasztrófája kapcsán egy post mortem vizsgálatokra alkalmas CT-t kap az egyetem.

Az igazságügyi szakértői munka magas színvonalának fenntartását, az oktatási és tudományos tevékenység további erősítését, illetve bővítését tartja legfontosabb céljának Dr. Törő Klára, a Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet új vezetője, akit az intézmény portálja mutatott be.

Komoly küldetése van nemcsak az intézetnek, hanem általánosságban az igazságügyi orvostannak is, hiszen bizonyos értelemben a társadalom biztonsága felett őrködünk azáltal, hogy a helyszíni szemlét követően a bűncselekmények kapcsán mi végezzük el a boncolást – mondja Dr. Törő Klára, aki július 1-je óta vezeti az Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézetet (IBOI). Az új igazgató fontos céljai közé sorolja, hogy e tevékenység – amely az IBOI egyik alapfeladata – magas szinten fennmaradjon, és emellett vállaljon az intézet egyfajta világítótorony szerepet országos szinten. A tanszékfoglaló előadásában is felvetített világítótorony szimbóluma kettős. Egyrészt jelenti az iránymutatást a többi hazai igazságügyi orvostani intézet számára, amelyhez elengedhetetlen a szakmai minőség még további emelése, a világtrendek ismerete. Másrészt utal arra – fogalmaz Dr. Törő Klára –, hogy nem barokk palotát akarunk építeni, hanem egy stabil, funkcionális, de jelentős épületet, amely kölcsönhatásban van a környezetével. Az igazságügyi szakértői szakma sajátossága, hogy a klinikumtól a nyomozóhatóságokon át a bíróságokig számos szakterülettel vannak kapcsolatban, az együttműködő szervezetekkel való jó kooperáció pedig rendkívül fontos – emelte ki.

Az intézet tudományos tevékenységében ugyanakkor van további fejlesztési lehetőség és szükséges is az előrelépés – mutatott rá az igazgató. Beszámolt arról, hogy az intézet számára – a koreai hajótragédia áldozatainak azonosításában vállalt szerepe után – a hazai DVI (Disaster Victims Identification) felajánlott egy post mortem vizsgálatokra alkalmas CT-t, amelynek elhelyezése folyamatban van. Az új eszköz amellett, hogy az igazságügyi szakértői munkát is segíti (pl. sérülések mechanizmusának feltárása, ön- és idegenkezűség elkülönítése), számos kutatási lehetőséget is megnyit a patomorfológiai elváltozások pontos feltérképzése által. Mint Dr. Törő Klára kiemelte, kifejezetten olyan morfológiai kutatásokat erősítenének az intézetben, amelyek eredményei a klinikumban, a megelőzés vagy a diagnosztika terén hasznosulnak.

Új területként tervezi létrehozni a foglalkozásegészségügyi munkacsoportot, amely az ezzel a szakággal kapcsolatos igazságügyi szakértői munkát vállalná fel (pl. munkavégzés közbeni egészségkárosodás, toxikus hatás vizsgálata). Az ehhez is nélkülözhetetlen toxikológiai labor, valamint a genetikai labor jelenlegi magas színvonalát fontos megtartani – emelte ki. Tervei között szerepel az immunhisztokémiai vizsgálatok bővítése, a szomszédos II. Sz. Patológiai Intézettel közösen. A teljes cikk itt olvasható (Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink