• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nemzetközi elismerés a kiváló szimulációs oktatásért

Regionális hírek MA 11:55 Forrás: Unideb.hu - Weborvos
Nemzetközi elismerés a kiváló szimulációs oktatásért

Kiválósági tanúsítvánnyal ismerte el a DE központjának szimulációs oktatásban végzett tevékenységét a világ egyik vezető szimulátorokat fejlesztő cége.

Kiválósági tanúsítványt kapott a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Sebészeti Műtéttani Tanszéke és Interaktív Orvosi Gyakorlati Központja. Az intézmény kiemelkedő tevékenységét a világ egyik vezető szimulátorokat fejlesztő cége ismerte el. A tanúsítványt a debreceni szimulációs oktatásról tartott konferencián adták át kedden a Learning Centerben - olvasható az egyetem honlapján.

A Debreceni Egyetem Sebészeti Műtéttani Tanszékén és annak részlegeként működő, mintegy 14 intézet és tanszék oktatását is szolgáló Interaktív Orvosi Gyakorlati Központban az orvostanhallgatók valósághű, szimulációs környezetben készségszinten sajátíthatnak el a betegellátásban alkalmazható számos gyakorlati ismeretet. Az Általános Orvostudományi Karon a legmodernebb szimulációs eszközök segítségével tanulhatnak a hallgatók és fejleszthetik tudásukat a gyakorló orvosok.

Az itt használt készülékek világszínvonalúak. Nagyon fontos, hogy a hallgatók ilyen csúcstechnológiás eszközökön gyakorolva sajátíthatják el az alaplépéseket. Ezek az eszközök jelentősen hozzájárulnak a Debreceni Egyetem magas színvonalú oktatási tevékenységéhez. A hasonló innovatív oktatási megoldásokban mindig számíthatnak az egyetem rektori vezetésére – emelte ki köszöntőjében Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora. 

Bács Zoltán kancellár pedig azt hangsúlyozta, hogy az intézmény törekszik az eszközpark folyamatos fejlesztésére. "Amikor lehetőségünk van rá, hogy előrelépjünk, fejlődjünk, különböző pályázati, intézményi vagy kari forrás felhasználásával, akkor ennek a területnek az innovatív eszközökkel való fejlesztése mindig prioritást élvez. Ennek köszönhetően a Debreceni Egyetem orvos- és egészségügyi képzéseihez országosan is kiemelkedő eszközparkkal rendelkezünk" – jelentette ki a kancellár. 

Szabó Zoltán rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke páratlannak nevezte a Debreceni Egyetem szimulációs képzésének nagymértékű fejlődését. "A Klinikai Központ 2023-ban lezárult rendszerátalakítási folyamata, az integráció eredményeként a betegellátás színvonalának fejlesztése mellett az egyetemi karokkal való oktatási és kutatási együttműködés is szorosabbá és eredményesebbé vált. E vonatkozásban kiemelkedő az Általános Orvostudományi Karral való összefogás, amelyet többek között a szimulációs képzés nagymértékű fejlődése is fémjelez. Az orvosi szimulációs oktatás iránti igény jelentős, amelyet jól szemléltet, hogy csupán a sürgősségi orvostan szakterületén egy évben 2500 órát meghaladó graduális és a posztgraduális képzést teljesítünk" – ismertette Szabó Zoltán. 

A gyakorlatorientált orvosképzés során lehetőség nyílik az általános orvosi gyakorlatban alapvetően fontos technikák, műfogások, életmentő eljárások, hagyományos és modern eszközös beavatkozások elsajátítására, gyakorlására, valamint az orvosi jártasság kialakítására. A skill-laborokban a szimulációs eszközök segítségével az orvostanhallgatók begyakorolhatják a különböző készségeket, így a betegágy mellett már nagyobb biztonsággal végezhetik feladataikat. "

A szimulációs oktatás lényegesen nagyobb biztonságot jelent, hiszen a hallgatók szinte készség szinten sajátítják el azokat a műveleteket, beavatkozásokat, amelyeket később a betegeken végeznek el. Az utóbbi évtizedben több mint egymilliárd forintot költöttünk a szimulációs eszközök fejlesztésére. Szerencsére a Debreceni Egyetem költségvetése lehetővé teszi, hogy további beruházásokat tudjunk végezni" – tette hozzá Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja.

A skill-laborokan a hallgatóknak lehetőségük van alapvető orvosi kompetenciák gyakorlati fejlesztésére, az injekciós technikától egészen a komplex csapatmunkát igénylő betegellátási szituációig. "A mintegy 150 féle eszköz között a vérvétel vagy a légútbiztosítás gyakorlására is vannak modellek, de egy intenzív ágyon elhelyezett magas hűségű páciens-szimulátor segítségével – amely tüneteket is tud produkálni – az ellátó team feladatait is lehet gyakorolni, és visszajelzésre, a munka kielemzésére is alkalmas – sorolta Németh Norbert, a Sebészeti Műtéttani Tanszék tanszékvezetője és az Interaktív Orvosi Gyakorlati Központ vezetője. 

A Sebészeti Műtéttani Tanszék és az Interaktív Orvosi Gyakorlati Központ szimulációs oktatásban végzett tevékenységét most a világ egyik vezető szimulátorokat fejlesztő cége, a VirtaMed nemzetközi kiválósági tanúsítvánnyal ismerte el, melyet a kedden megrendezett szimulációs oktatási fórumon adtak át. A szakmai programon a különböző tudományterületek képviselői vitatták meg a gyakorlati képzéssel kapcsolatos tapasztalataikat. 

 Fotó: unideb.hu

Kapcsolódó hírek