• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Nemzetközi elismerést kapott a SE Neurológiai Klinikája

Regionális hírek 2020.02.25 Forrás: Semmelweis Egyetem
Nemzetközi elismerést kapott a SE Neurológiai Klinikája

A Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikája kapta az első platina és az első gyémánt díjat Magyarországon.

A nemzetközi ESO Angels és az Európai Stroke Társaság értékelése alapján a Neurológiai Klinika elnyerte az ESO Angels legmagasabb, gyémánt fokozatú minősítését, ezzel a stroke ellátásban Európa legjobbjai közé tartozik - adta hírül az egyetemi portál.

A Dél-Afrikából kiinduló Angels kezdeményezés célja, hogy a betegek az agyi keringészavar kialakulásának helyétől függetlenül egyenlő eséllyel részesülhessenek a legkorszerűbb stroke ellátásban. Ennek egyik alappillére az intravénás vérrögoldó kezelést (thrombolysist) biztosító stroke centrumok számának növelése volt. Az elmúlt három év során Európában 1500 kórház csatlakozott a kezdeményezésükhöz, és vált stroke centrummá; hazánkban jelenleg 39 ilyen központ működik.

Az érelzáródás okozta stroke-ot négy és fél órás időablakon belül lehet hatékonyan kezelni, ezért fontos, hogy megfelelő számú elérhető stroke-centrum legyen az országban – tájékoztatott dr. Sipos Ildikó, a Neurológiai Klinika adjunktusa. Kiemelte, hogy az Angels kezdeményezés másik fő célja az ellátás minőségének emelése és a folyamatok egységesítése volt. Ennek érdekében úgynevezett stroke regisztert hoztak létre, amelybe negyedévente legalább 30 beteg adatait kell feltölteni. Amennyiben egy kórház teljesíti ezt, akkor érdemes lehet a díjra. A magyarországi stroke centrumok közül 17-en csatlakoztak eddig a regiszterhez, közülük elsőként a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikája. Teljesítménye alapján az intézmény 2017-ben, illetve 2018-ban elnyerte a platina státuszt, a legmagasabb, gyémánt fokozatot pedig a 2019 első negyedévében kapták meg.

A gyémánt díj elnyeréséhez számos kritériumnak kellett megfelelni, ezek közül az egyik legfontosabb minőségi mutató az úgynevezett „door to needle” idő, vagyis a stroke-betegek kórházba érkezésétől a rekanalizációs terápia megkezdéséig eltelt idő. A nemzetközi ajánlások szerint ennek 60 perc alatt kell lennie, ami a Neurológiai Klinikán átlagosan 39 perc volt 2019-ben. A gyémánt díj elnyeréséhez emellett nagyban hozzájárult még az egyéb minőségi mutatók terén nyújtott kiemelkedő teljesítmény –  mutatott rá dr. Sipos Ildikó. Ezek közé tartozik  a felvett betegek száma, a halálozási arányok mértéke, de figyelték azt is, hogy a betegek közül hányan kaptak adekvát poszt-stroke kezelést, illetve a stroke-gyanús betegek körében az elvégzett CT vagy MRI vizsgálat százalékos arányát is vizsgálták  – sorolta.

A Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikája kapta az első platina és az első gyémánt díjat Magyarországon – tájékoztatott az adjunktusnő, hozzátéve, hogy az elismerés megerősítést jelent számukra abban, hogy jól végzik a munkájukat, amit a jövőben is folytatni kell.

Legolvasottabb cikkeink