• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nukleáris Verseny diákjait fogadja az Országos Onkológiai Intézet

Regionális hírek 2023.07.05 Forrás: Weborvos
Nukleáris Verseny diákjait fogadja az Országos Onkológiai Intézet

A középiskolás diákokból és tanáraikból álló csapatoknak a Budapesti Műszaki Egyetem és az Országos Onkológiai Intézet is bemutatkozik.

A sugárterápiák részleteit, azaz a nukleáris energia emberi alkalmazását is megismerhetik azok a diákok, akik az Európai Nukleáris Versenyen indultak és az Országos Onkológiai Intézetbe látogatnak július 6-án. Az idei már a harmadik európai megmérettetés, amelyen 12 ország középiskolás diákjai mérik össze tudásukat és kreativitásukat - tudatta közleményében az intézmény.

Magyarország ad otthont a harmadik Európai Nukleáris Verseny csapatainak. Az idei megmérettetésen ötven pályamű készítői, köztük egy magyar csapat is részt vesz. A háromperces videókat egyetemek professzorai és nemzetközi szervezetek, a szakma ismert képviselői elemzik és értékelik.

A középiskolás diákokból és tanáraikból álló csapatoknak a Budapesti Műszaki Egyetem és az Országos Onkológiai Intézet is bemutatkozik. A versenyzők a találkozón a nukleáris energia felhasználásával kapcsolatos ismereteiket is bővíthetik. Sugárbiológusokkal találkozhatnak és megismerhetik egyebek mellett a besugárzás tervezést, az alkalmazott terápiás készülékeket és a speciális mérőeszközöket is.  Az új tapasztalataikat hosszú távon is hasznosíthatják. 

Dr. Pesznyák Csilla, az esemény magyarországi képviselője elmondta: az ENEN Európai Nukleáris Verseny kiemelkedően fontos a nukleáris szektor jövőjének szempontjából. Az ifjú tehetségek közvetlenül kapcsolatba kerülhetnek a technológia és az alkalmazások lenyűgöző világával. Ezen túlmenően a nukleáris terület folyamatosan növekvő igényt mutat az olyan szakemberek iránt, akik rendelkeznek a megfelelő ismeretekkel és kreativitással. Fontos, hogy lehetőséget teremtsünk a diákoknak arra, hogy kipróbálhassák magukat ezen a területen és megmutassák innovációs képességeiket – tette hozzá az Országos Onkológiai Intézet fizikusa

A megmérettetés célja a nukleáris szektor bemutatásán, népszerűsítésén és fejlesztésén túl az új tehetségek megismerése. A szervezők nukleáris terület oktatási és képzési programjain keresztül az érdekeltek bevonásával egy hálózat kialakítását szeretnék elérni.

Legolvasottabb cikkeink