• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Okostankönyvet adott ki a Debreceni Egyetem

Regionális hírek 2019.06.05 Forrás: Unideb.hu
Okostankönyvet adott ki a Debreceni Egyetem

Az orvostanhallgatók igényeit szolgálja a tankönyv, amely egyedülálló technológiával egyesíti kétféle adathordozó előnyeit.

Különleges megoldással rukkolt elő a Debreceni Egyetem: hazánkban elsőként adott ki digitális tartalmakat rejtő nyomtatott tankönyvet. A színes, akár mozgó illusztrációk mobiltelefonnal vagy tablettel hívhatók elő, ami forradalmi módon segíti az anyag megértését, elsajátítását - olvasható az egyetem honlapján.

Az orvostanhallgatók harmadik évezredbeli igényeit szolgálja a debreceni Általános Orvostudományi Kar "Nukleáris Medicina orvostanhallgatóknak" című tankönyve.  Az országban egyedülálló szakkönyv egy itthon eddig még soha nem használt, újszerű technológia alkalmazásával egyesíti kétféle adathordozó előnyeit.

A fiatalok elsősorban az interneten vagy digitális anyagokban keresik a választ felmerülő kérdéseikre, a nyomtatott könyvek használata visszaszorulóban van. Ugyanakkor a diákok a rendszerezett tudás elsajátítására ma is előnyben részesítik a nyomtatott, áttekinthető, aláhúzásokkal, megjegyzésekkel gyorsan kiegészíthető anyagokat – mondta Varga József, a DE ÁOK Orvosi Képalkotó Intézet Nukleáris Medicina Tanszék egyetemi docense. A szakember szerint nagy igény volt egy ilyen tankönyvre. A tartalmat Garai Ildikó egyetemi docenssel közösen szerkesztették, a digitális képeket Barna Sándor szerkesztette, a megvalósítást pedig az Alföldi Nyomda tette lehetővé.

- Olyan megoldást találtak és ajánlottak fel nekünk, amely segítségével a jobban tanulható nyomtatott ismeretanyagot össze lehetett kapcsolni a digitális tartalommal. Egy speciális alkalmazást kell letölteni az okostelefonra vagy tabletre. Az eszközt a könyv ábrái fölé kell tartani, így a képernyőn láthatóvá válnak a – nukleáris medicinában kifejezetten látványos – színes képek, akár mozgó illusztrációk, amik segítik az anyag megértését, elsajátítását – tájékoztatott Varga József.

A könyv összefoglalja az általános orvos számára szükséges alapismereteket arról, milyen gyakori klinikai kérdésekre tud választ adni a nukleáris medicina, hogyan kell értelmezni a gamma-kamerás és PET-vizsgálatok leletét, és mikor lehetnek hasznosak a radioizotóp-terápiás eljárások. A tavalyi év végén megjelent, úttörőnek számító tankönyv célja az volt, hogy olyan vizsgára is felkészítő anyag készüljön, ami könnyen tanulható. Varga József szerint a könyv nagyon sikeres a hallgatók körében, és a tapasztalatok alapján elmondható: használatával a medikusok összeszedettebb tudásra tesznek szert.

Bár a könyv elsősorban orvostanhallgatók számára készült, de a gyakorló orvosok, az orvosdiagnosztikai analitikus hallgatók és a nukleáris medicina területén dolgozó más végzettségűek is hasznosnak találják. A Debreceni Egyetem szakemberei az Alföldi Nyomda támogatásáért György Géza vezérigazgatónak ünnepélyes keretek közt mondtak köszönetet a Hevesy György Magyar Orvostudományi Nukleáris Társaság május 30. és június 1. között rendezett, hajdúszoboszlói kongresszusán.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink