• nátha
  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Országos találkozó tartottak az SM-betegek Debrecenben

Regionális hírek 2021.09.06 Forrás: Weborvos
Országos találkozó tartottak az SM-betegek Debrecenben

Két orvosi kezelés vagy kontroll között a családon és barátokon túl a civil sorstársközösségek nyújthatnak emberi támogatást a betegeknek.

Az ország minden részéből érkeztek az idegrendszer gyógyíthatatlan betegségével, sclerosis multiplex kórral élő betegek és hozzátartozók Debrecenbe, az Országos SM Napra - számoltak be a rendezvényről a szervezők.

– Egyre jobb eredményekkel és hosszabb távon kordában tudjuk tartani a sclerosis multiplexet. Az életkilátások javulása viszont azt eredményezi, hogy egyre jobban oda kell figyelni az idősödéssel járó társbetegségekre is. Egy súlyos betegség nem véd meg egy másiktól: nem elég az SM betegek számára a rendszeres neurológiai kontroll, hanem oda kell figyelni az SM betegek rákszűrésére, valamint a népbetegségnek számító betegségek megelőzésére és gondozására is – fogalmazott dr. Csépány Tünde, a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikájának docense az Országos SM Napon. Hozzátette: a korszerű SM terápiák elérhetők idehaza, ám a betegeknek a kezelések és azok mellékhatásai mellett gyakran meg kell küzdeniük a megváltozott munkaképesség miatti szociális krízissel is. Kiemelte: két orvosi kezelés vagy kontroll között a családon és barátokon túl a civil sorstársközösségek nyújthatnak emberi támogatást a betegeknek.

Furcsa Józsefné, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegek Szövetségének elnöke elmondta, az SM betegséggel gyakran jár együtt krónikus depresszió és kipihenhetetlen fáradékonyság, emiatt a betegeknek gyakran kell előítéletekkel szembenézniük és a munkanélküliség, az anyagi kiszolgáltatottság is fenyegeti őke. Hozzátette: az Országos SM Nap célja, hogy a meghívott tapasztalt szakemberek amellett, hogy bemutatják a legfrissebb kutatási eredményeket, segítsenek a betegeknek, hogy a mindennapokban mit tehetnek önmaguk az állapotuk javításáért.

A sclerosis multiplex az immunrendszer hibás működése miatt az agyat és a gerincvelőt megtámadó neurológiai betegség. Húszas-harmincas éveikben járó fiataloknál mutatják ki leggyakrabban. A betegek egy része akár évtizedeken át viszonylag kevés panasszal együtt tud élni a betegséggel, másokat a gyors leépülés fenyeget. Meggyógyítani nem tudják a betegséget, a kezelések célja az SM aktivitásának csökkenése, ezzel a tünetmentesség biztosítása, az állapotromlás elodázása, az életkilátások javítása.

Legolvasottabb cikkeink