• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Őssejtekkel végzett kutatások a csontregeneráció területén

Regionális hírek MA 15:48 Forrás: Unideb.hu
Őssejtekkel végzett kutatások a csontregeneráció területén

Őssejtek felhasználásával egyszer majd nemcsak szuvas fogakat lehet betömni, hanem akár csontot vagy maradandó fogakat is újra lehet növeszteni.

Jelentős eredményeket ért el a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karának kutatócsoportja, amely a bölcsességfog eredetű őssejtek fogászati célú hasznosítását kutatja. A kutatások szerint őssejtek felhasználásával egyszer majd nemcsak szuvas fogakat lehet betömni, hanem akár csontot vagy maradandó fogakat is újra lehet növeszteni - számolt be róla az egyetemi portál.

A kihúzott bölcsességfogakból és azok környezetéből származó őssejtek kinyerésével, valamint abból csontpótlásra alkalmas anyag előállításával csaknem tíz éve foglalkoznak a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karán (DE FOK).

A kutatócsoport vezetője, Hegedűs Csaba professzor a hirek.unideb.hu-nak elmondta: világszerte egyre többen keresik azokat a megoldásokat, melyek segítségével egyszer majd saját sejtekkel lehet szuvas fogakat betömni vagy a kitört, kihúzott maradandó fogakat újra lehet növeszteni.

- Ez azonban nem csak annyiból áll, hogy a saját fogakból kinyert őssejteket betesszük a defektus helyére és abból megfelelően funkcionáló fog lesz. A saját fog természetes kifejlődése is összetett folyamat eredménye, amely pontos idő-térbeli kölcsönhatásokat és ismétlődő molekuláris jelátviteleket igényel. Különböző eredetű szövetek találhatók a fogban, a fogzománc és a fog belsejében lévő fogbél például nagyban különböznek. Az egyikben például erek, idegek futnak, míg a másik szervetlen anyag, az élővilág legkeményebb szövete – magyarázta Hegedűs Csaba.

A professzor szerint ugyanakkor ezen őssejtekből való felépítésére irányuló sikeres kísérleteket mégis végeztek már a világban, vizsgálják, miként lehetne saját sejtekből a fog alakjához hasonlító vázat felépíteni. Egereken, patkányokon is végrehajtottak ilyen beavatkozásokat.

- A mi kutatócsoportunk bölcsességfogakból nyert őssejtekben olyan géneket helyezett el lentivírusok segítségével, amelyek tetraciklin molekulák hatására úgynevezett szignalizációs molekulákat tudnak termelni, amik segítik a csontképződést az adott területen. Ez a világ élvonalába tartozó kutatás, amit a DE Általános Orvostudományi Kar Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézettel közösen végzünk – fejtette ki a DE FOK egyetemi tanára.

Hegedűs Csaba abban bízik, hogy mivel módszerük a laborban ígéretes eredményeket mutat, a közeljövőben továbbléphetnek az állatkísérletek szintjére. Amennyiben a folytatás jól alakul, ebből hozzávetőlegesen tíz év múlva lehet embereken is alkalmazható módszer.

A professzor szerint a technológia további fejlődése során kezdetben valószínűleg majd arra lesz lehetőség, hogy például gyökérkezelés helyett őssejteket próbálnak meg átültetni egy elhalt fogbél helyére, ezt követheti a kisebb hiányok saját sejtekkel történő kiegészítése, majd végül jöhet a fognövesztés, ezek azonban még évtizedekre lehetnek. (Fotó: unideb.hu)