• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Összefogás a leukémiás és daganatos gyermekek gyógyulásáért

Regionális hírek MA 10:24 Forrás: Unideb.hu - Weborvos
Összefogás a leukémiás és daganatos gyermekek gyógyulásáért

A tisztatéri kórterem elsősorban a leukémiás gyermekek biztonságos elkülönítésére és kezelésére szolgál.

Hamarosan elkészül a tisztatéri kórterem a Debreceni Egyetem Klinikai Központ gyermekhematológiai-onkológiai osztályán. A steril szoba kialakításának köszönhetően a leukémiás és daganatos gyermekek kezelése során jelentősen csökken a fertőzés veszélye. A fejlesztés célja, hogy a beteg gyermekeket a jelenleginél is hatékonyabban, kevesebb szövődménnyel tudják gyógyítani. A mintegy 40 millió forintos beruházás az egyetem, a város és civil szervezetek összefogásával valósul meg.

A tisztatéri kórterem elsősorban a leukémiás gyermekek biztonságos elkülönítésére és kezelésére szolgál. Kialakításával a gyermekhematológiai-onkológiai részleg fekvőbeteg osztályán végezhetik el az intenzív kezeléseket azoknál a beteg gyermekeknél, akiknek a csontvelői működése súlyosan gátolt, szervezetüket külső és belső fertőzések fenyegetik.  

- A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában a legmagasabb szintű ellátást kapják a beteg gyerekek. Kiváló szakemberek dolgoznak a gyógyulásukért, a legmodernebb körülmények között. A hematológia óriásit fejlődött az utóbbi évtizedekben, egyre több gyermeket tudnak meggyógyítani. Ezt szolgálja ez a legújabb fejlesztés is, amely példátlan összefogással jöhetett létre – hangsúlyozta Balla György akadémikus, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja.  

Szabó Zoltán, a DE Klinikai Központ elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a Klinikai Központ integrációs folyamata jelentős infrastrukturális és szakmai fejlődést eredményezett az elmúlt években, s ebben a vonatkozásban a Gyermekgyógyászati Klinika kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet. Ezt mutatja többek között a gyermeksürgősségi központ közelmúltban történt átadása, továbbá az új tisztatéri gyermekhematológiai kórterem kialakítása is.  

- Ez a mostani fejlesztés lehetőséget nyújt arra, hogy a már eddig is regionális szerepkört ellátó Gyermekgyógyászati Klinika, az Észak-Alföldi Régió egyetlen hármas progresszivitási szintű gyermekhematológiai-onkológiai ellátóhelyeként tovább fejlődjön, és az egyetemi szerepvállalásnak megfelelően, utat nyisson a jövő betegellátási, oktatási és kutatási fejlesztéseinek – tette hozzá a professzor. 

A kórterem és az előtér kialakítása mintegy 40 millió forintba kerül. A beruházás megvalósításához a Debreceni Egyetem mellett a város, illetve több cég és civil szervezet – a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány, a Remény a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány és a Magyar Gyermekonkológusok és Gyermekhematológusok Társasága – is hozzájárult.  

- A város által nyújtott támogatás sokkal több, mint anyagi hozzájárulás, ez a reményről szól. Ez a minimum, amit a város tehet azért, hogy minden feltétel adott legyen a legmagasabb színvonalú munkához. Ha hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy meggyógyítsák a gyerekeket, ez mindannyiunkat arra kötelez, hogy támogassuk az ilyen ügyeket, hiszen Debrecen ezért is gondoskodó város – fejtette ki Széles Diána, Debrecen alpolgármestere. 

Bács Zoltán kancellár ismertette, hogy a tisztatéri kórterem kialakítása illeszkedik azoknak az egészségügyi beruházásoknak a sorába, amelyeket az elmúlt években hajtott végre a Debreceni Egyetem. Megemlítette többek között a gyermeksürgősségi és a sugárterápiás központ, valamint a kardiológiai hibrid műtő kialakítását. Az infrastrukturális fejlesztések a jövőben is folytatódnak.  

- Azt ígérhetem a debrecenieknek és a régió lakosainak, hogy a Klinikai Központ és a klinikák vezetésével arra törekszünk, hogy – önmagunkban, vagy partnereinkkel közösen, amire csak lehetőségünk van – minél több ilyen igénynek feleljünk meg. A nehézségek ellenére is fejlődni akarunk Debrecenben, hogy bízhassanak bennünk a betegek, mert az ő gyógyulásuk a legfontosabb – mondta Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja.  

A leukémiás és daganatos gyermekek kezelése során a gyógyszeres és sugárkezelések célja a daganatos sejtek elpusztítása, szaporodásának megakadályozása. Ennek következtében azonban a védekezésben nagyon fontos fehérvérsejtek és makrofágok száma is csökken, emiatt a betegek védtelenebbek a kívülről érkező fertőzésekkel szemben. A fertőzés lehetőségének minimalizálása érdekében a gyermekeket speciális környezetben, steril kórteremben kell elhelyezni, ahol például a levegő steril légszűrőn keresztül kerül a zárt térbe. Az orvosok, ápolók és a hozzátartozók is csak steril köpenyben, szájmaszkkal mehetnek be a betegekhez. A kórterem kialakításának célja, hogy a beteg gyerekeket a jelenleginél is eredményesebben, kevesebb szövődménnyel tudják gyógyítani. 

- Eddig is nagyon alacsony volt a nozokomiális fertőzések aránya a gyermek hematológiai osztályon, de azt reméljük, hogy a jövőben nullára csökken ez az arány, azoknál a gyerekeknél is, akiknél kiemelten agresszív, intenzív kezeléssel tudjuk az egészségüket helyreállítani. Szeretnénk elérni, hogy a ma Magyarországon jellemző nyolcvan százalékos leukémiás gyógyulási arányt kilencven százalék fölé emeljük. Az eredményes kezeléshez nyújt nagy segítséget a kórterem, ugyanakkor lehetőség a továbbfejlődéshez, a sejtterápiás irányú fejlesztések jövőbeni megvalósításához – ismertette Kiss Csongor egyetemi tanár, a DE Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Hematológiai-onkológiai Osztály vezetője.  

Az új helyiségben néhány héten belül elkezdődhet a betegellátás. A kórteremben évente mintegy tíz új leukémiás, két visszaesett leukémiás, illetve két mieloablatív kezelésben részesülő szolid tumoros beteg gyermek gyógyulhat. 

Fotó: unideb.hu - Kiss Csongor beszél