• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Otthonos környezet a debreceni PIC anyaszobáiban

Regionális hírek 2018.10.18 Forrás: Debreceni Egyetem
Otthonos környezet a debreceni PIC anyaszobáiban

Akár hónapokra is szükség lehet ahhoz, hogy a korababát haza lehessen vinni.

A koraszülött központok - a legkorszerűbb berendezésekkel és a legprofibb orvosokkal felkészülve - mindent megtesznek a koraszülöttek mielőbbi gyógyításáért, gyarapításáért. De akár hetekre, hónapokra is szükség lehet, hogy a korababát haza lehessen vinni. Szüleinek helyzetén igyekszik ezért egy picit enyhíteni a NaturAqua és a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) a kórházi szobák otthonosításával. Most a debreceni perinatális intenzív centrum (PIC) anyaszobáit alakították családbarátabbá, új bútorok, kiegészítők, konyhai, hálóhelyiségbe való és fürdőszobai eszközök segítségével.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikáján leggyakrabban agyvérzést átélt babákat gyógyítanak, akik szüleikkel együtt gyakran huzamosabb időre kénytelenek kórházban maradni. Az otthonuktól távol lévő, koraszülöttükért izguló szülők nyugtalan pillanatain szeretne könnyíteni a NaturAqua, a koraszülött ellátás elkötelezett támogatója, és ehhez a KORE segítségével a rideg kórházi szobákat otthoni tárgyakkal varázsolta barátságosabbá. Így az intenzív osztályból kilépő, feszült koraszülők egy nyugodtabb környezetben pihenhetnek akkor is, ha csupán pár lépésnyi távolságra maradnak babájuk inkubátorától.

„Szüleik támogatása legalább ugyanolyan fontos a koraszülötteknek, ha nem fontosabb, mint az orvosok szakértelme és a korszerű gyógyászati eszközök hatásai. A lehetőségekhez képest nyugodt és kiegyensúlyozott szülők tudják a legtöbb szeretetet és energiát adni a babájuknak ahhoz, hogy az hamarabb erőre kapjon és készen álljon az életre. A nálunk lévő koraszülött babák már egészen korán komoly kihívások elé kell, hogy nézzenek, akár műtétsorozatokról, akár hosszú inkubátorban töltött hetekről van szó. Mindenkire szükség lehet ilyenkor, hogy a korababák győztesként jöjjenek ki a megpróbáltatásokból. Ha a szülők nem üres és zord falak között, hanem otthonos kuckóban töltődhetnek fel, jobban tudják lelkileg támogatni babájuk gyógyulását” – mondta Nagy Andrea, a Gyermekgyógyászati Klinika Koraszülött Intenzív Osztály főorvosa.

Fontos, hogy az édesanyák ezt a nehéz időszakot a lehető legotthonosabb, megnyugtató környezetben tölthessék, gyermekük közelében. Négy fürdőszobával rendelkező szoba, és az azokat összekötő folyosó kapott új külsőt és több funkciót a koraszülöttek egyezményes lila színének bevonásával, kialakítva a meleg hangulatú helyiségeket és közösségi teret” – mondta Heffner-Sarkar Sangita, a Koraszülöttekért Országos Egyesület önkéntese.

Legolvasottabb cikkeink