• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Pécsi Tudományegyetem: jelentősen nőtt a jelentkezők száma

Regionális hírek 2023.03.09 Forrás: MTI
Pécsi Tudományegyetem: jelentősen nőtt a jelentkezők száma

A bölcsészettudomány, a műszaki, az orvos- és egészségtudományi, valamint a pedagógusképzés képzési területek népszerűsége nőtt jelentősebben.

Az egy évvel korábbihoz képest csaknem 16 százalékkal, 2257 fővel többen jelentkeztek a Pécsi Tudományegyetemre (PTE) - közölte a Baranya vármegyei felsőoktatási intézmény csütörtökön az MTI-vel. A PTE közleményében azt írta: a jelentkezők száma az országos tendenciához hasonlóan jelentősen nőtt, a 16 706 fős jelentkezői létszám pedig azt jelenti, hogy 2257 fővel, az egy évvel korábbi hoz képest 15,6 százalékkal emelkedett azok száma, akik a továbbtanulásnál az intézmény mellett döntöttek.

Az adatokat részletezve kitértek rá: az elsőhelyes jelentkezők száma 1162 fővel, 17, százalékkal, az állami ösztöndíjas helyekre jelentkezők száma 1909 fővel, 14,6 százalékkal emelkedett a 2022-es adatokhoz képest.

Közölték: a PTE karai szinte kivétel nélkül javítottak tavalyi eredményükön, különösen jelentős a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar, a Műszaki és Informatikai Kar, valamint a Gyógyszerésztudományi Kar első helyes jelentkezői számának emelkedése.

A legnépszerűbb szakok rangsora szinte változatlan a korábbi évekhez képest: az alapképzésen a pszichológia, az ápolás és betegellátás, a gazdálkodás és menedzsment, az építészmérnök, a mérnökinformatikus és a kereskedelem és marketing szakok a legnépszerűbbek - olvasható az intézmény közleményében.

A jelentkezők körében továbbra is a nappali munkarend a népszerűbb, de a levelező képzésekre idén jelentősen nőtt az érdeklődők száma. A képzési szinteknél a felsőoktatási szakképzések népszerűsége csökkent, míg az alapképzéseké jelentősen emelkedett.

A képzési szintek közül a bölcsészettudomány, a műszaki, az orvos- és egészségtudományi, valamint a pedagógusképzés képzési területek népszerűsége nőtt jelentősebben az elsőhelyes jelentkezők körében.

A kommünikében idézték Fedeles Tamás oktatási rektorhelyettest, aki a friss adatok kapcsán úgy vélekedett: tovább javulhat a felvett hallgatók átlagpontszáma, és a PTE várhatóan megtartja pozícióját a hazai felsőoktatási piacon is.

A Pécsi Tudományegyetemen évente több mint hétezer hallgató kezdi meg, vagy folytatja magasabb szinten felsőoktatási tanulmányait. A felvételi ponthatárok, és így a felvettek száma is július közepe után derül majd ki - tájékoztatott a PTE.

Legolvasottabb cikkeink