• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pótolhatatlan szakdolgozók tanácskoztak Debrecenben

Regionális hírek 2022.08.29 Forrás: Unideb.hu
Pótolhatatlan szakdolgozók tanácskoztak Debrecenben

"A világjárvány eredményes leküzdése a szakdolgozók kiemelkedő szakmai és emberi helytállása nélkül nem sikerült volna".

Három év kényszerszünet után újra megrendezte a Debreceni Egyetem Klinikai Központ a Juhász Zsuzsa Szakdolgozói Konferenciát. A pénteki szakmai napon a prevenció, a diagnosztika és a rehabilitáció újdonságait mutatták be, továbbá átadták az egykori kiváló debreceni ápolónőről elnevezett életműdíjat is.

- Juhász Zsuzsa hitvallása, szakmai alázata, szellemisége és tanításai napjainkban is meghatározó jelentőségűek. Ezt bizonyítja az egészségügyben dolgozók pandémiás időszakban mutatott példaértékű helytállása. Az egészségügyi ellátórendszert soha nem látott kihívások elé állító világjárvány eredményes leküzdése a szakdolgozók kiemelkedő szakmai és emberi helytállása nélkül nem sikerült volna – mondta a konferencia megnyitóján Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke.

Szabó Zoltán ünnepi beszédében kiemelte: a járványügyi veszélyhelyzet idején is tovább folytatódott az intézmény fejlődését támogató integráció és a betegellátó rendszer fejlesztése.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában mintegy 4000 egészségügyi szakdolgozó vesz részt az ápolási munkában. Az egész napos szakmai tanácskozás továbbképzési lehetőséget nyújtott számukra, valamint alkalmat teremtett egymás szakterületeinek megismerésére, az új eljárások ismertetésére.

- Az idei konferencián csaknem 300 szakdolgozó vett részt, 4 szekcióban 28 előadás hangzott el, amelyek az egészségügy teljes ápolási szegmensét lefedték, a prevenciótól a diagnosztikán és a terápián keresztül a rehabilitációig. Szó volt egyebek mellett a sugárterápia újdonságairól, a legfrissebb elérhető kardiológiai és onkológiai terápiás lehetőségekről. Kiemelt témák voltak továbbá a pandémia aktuális betegellátási, valamint rehabilitációs feladatai – tette hozzá Gál Mária, a Klinikai Központ ápolási és szakdolgozói igazgatója (a képen).

A szakmai találkozón a hagyományoknak megfelelően átadták a Juhász Zsuzsa emlékdíjat. A debreceni klinikai betegápolás emblematikus alakjáról elnevezett elismerést idén Nagyné Szőke Erzsébet, a DE KK Szemklinika klinikai vezető ápolója kapta kimagasló szakmai teljesítményéért, magas szintű ápolói, betegellátó tevékenységéért, valamint a Debreceni Egyetem Klinikai Központ hírnevének öregbítéséért. Nagyné Szőke Erzsébet 1979-től idei nyugdíjba vonulásáig dolgozott a Szemklinikán.