• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Probléma a műtőben: Tucatnyi beteget újraoperáltak

Regionális hírek 2020.01.03 Forrás: Weborvos
Probléma a műtőben: Tucatnyi beteget újraoperáltak

A Budaörsi Egészségügyi Központ elnézést kér a gyógyulást kereső betegektől a történtek miatt.

Műtéti szövődmény miatt tizenkét beteg részesült kórházi ellátásban a budaörsi szakrendelő egynapos sebészeti részlegén elvégzett szürkehályog-műtéteket követően. A Budaörsi Egészségügyi Központ elnézést kér a gyógyulást kereső betegektől. Az intézmény mindent megtesz a betegek teljes felépüléséért - tudatta az intézmény közleményben a honlapján.

December 12-én, csütörtökön az egynapos sebészet II. számú műtőjében a közreműködő műtéti team 22 szürkehályog- (cataracta-) műtétet hajtott végre. A másnapi szakorvosi kontrollon valamennyi beteg panaszmentes volt. A tünetek – a szem váladékozása, fájdalom – az érintetteknél december 14-én, szombaton jelentkeztek. Ezt követően a szövődményes betegeket a budaörsi egynapos sebészet kórházi háttérintézményeként működő Szent János Kórházban látták el. Tizenkét beteget újraoperáltak, négyüket tartósan hospitalizálni kellett - írták.

Az intézmény vezetése a történtekről haladéktalanul értesítette a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), kapcsolatba lépett a héten operált valamennyi – nem csak szemészeti – beteggel, és a következő heti műtéteket automatikusan törölte. Az azonnali visszajelzések alapján tünetek sem a szomszédos napokon műtött betegeknél, sem az azonos napon az I. számú műtőben műtött pácienseknél nem jelentkeztek.

A műtőben és betegekről vett minták alapján a szövődmények valószínűsített oka, hogy a műtétek során nem tartották be maradéktalanul a személyi higiénés előírásokat, különösen a kézhigiénés protokollt. Az egyéni felelősségek tisztázása a további laboratóriumi vizsgálatoktól várható. A hatóság a fertőtlenítések végrehajtásán túl kötelezte az intézményt a személyi higiénés szabályok szigorítására és betartásuk fokozott ellenőrzésre.

A budaörsi egynapos sebészet évi mintegy 2500 operációt végez kilenc szakmában, ezen belül a szürkehályog-műtétek rutinbeavatkozásnak számítanak – egyedül 2019-ben ezernél több ilyen műtétre került sor. A mostani esetet megelőzően az elmúlt években a kötelező kórházi háttér igénybevételére tízezerből két beteg (az ellátásban részesülők 0,02 százaléka) szorult rá. Az intézmény a továbbiakban is mindent megtesz, hogy kiemelkedő betegbiztonsági mutatóit fenntartsa.

A műtéti tevékenység a budaörsi egynapos sebészeten a népegészségügyi hatóság által előírt intézkedések megtétele után 2020. januárban folytatódhat.

Legolvasottabb cikkeink