• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Richter Egészségváros - megérkeztek az eszközök

Regionális hírek 2022.12.09 Forrás: Weborvos
Richter Egészségváros - megérkeztek az eszközök

Nőgyógyászati műtőasztal, ledes szülészeti műtőlámpa, újszülöttellátó-asztal - ez a három új és modern eszköz érkezett az orosházi kórházba.

Közel fél évvel vagyunk a Richter Egészségváros orosházi eseménye után, de még most is hihetetlen számunkra az az összefogás, ami megvalósult késő tavasszal. A programsorozat 13 éves történelmében rekord született 2022. május 28-án, amikor a térségbeli emberek közreműködésével a Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 3,5 millió forintos alapadomány a rendezvény végére 12.706.400 forintra nőtt, ezzel támogatva az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet gyógyító tevékenységét - írta sajtóközleményben az intézmény annak apropóján, hogy megérkeztek a vágyott eszközök a kórházba.

Több pénz, több eszköz

– Ebből is látszik, az itt élőknek fontos a kórházuk, egy nemes és jó cél érdekében megmozdulnak az emberek, hiszen tudják, egy jól felszerelt kórházban hatékonyabb és gyorsabb az ellátás és a gyógyulás – fogalmazott a december 8-ai kórházi sajtótájékoztatón dr. Duray Gergő. A kórház főigazgatója kiemelte, a befolyt összegből az Orosházi Kórházért Alapítvány megvásárolta az alapcélként megjelölt szülészeti műtőlámpát és az újszülöttellátó-asztalt.

– És mivel a támogatási összeg magasabb volt, mint a célként kitűzött eszközök beszerzési értéke, ezért vásároltunk egy nőgyógyászati műtőasztalt is. Az eszközök arra a Szülészet Nőgyógyászati Osztályra kerülnek, amely az elmúlt időszakban többször is elnyerte a Családbarát Kórházi Osztály elismerést. Ez pedig arra ösztönöz bennünket, hogy tovább fejlesszük a műszerparkot – tette hozzá a kórház vezetője.

Orosházán példaértékű az összefogás a kórházért

A betegségek jelentős része megelőzhető, ehhez viszont az kell, hogy az emberek tudatosabban éljenek, jobban figyeljenek arra mit esznek és több időt fordítsanak a rendszeres testmozgásra. Az egészséges életmód népszerűsítése a fő célja a Richter Egészségváros rendezvénynek, amit a Richter Gedeon, Magyarország legnagyobb gyógyszergyára hívott életre.

– Nem csak a kiváló minőségű gyógyszerek előállítása, hanem a társadalmi szerepvállalás is fontos a Richternek, éppen ezért számunkra nem csak egy sikeres egészségnap megszervezése, hanem az is örömteli, amikor a befolyt támogatásból megvalósul a célként kitűzött eszközök beszerzése. Az egészségvárosok a szűrővizsgálatok mellett a helyi közösség összefogását is erősítik, ami Orosházán különösen példaértékűnek és erősnek mutatkozott. Az eddigi 93 Richter Egészségvároson több mint félmilliárd forint adományt tudtunk biztosítani helyi kórházaknak, ebből pedig kiemelkedik Orosháza, ahol történelmi rekord született a 12,7 millió forintos összeggel, ami nekünk is nagy öröm – fogalmazott Csaba Lajos, a Richter Gedeon Nyrt. PR és Kormányzati Kapcsolatok osztályvezető-helyettese.

A sajtótájékoztató végén dr. Farczádi Csilla szülész nőgyógyász szakorvos és Papné Fehér Anita, a Csecsemő- és Gyermekosztály főnővére mutatták be az új eszközöket. 

– A magasabb minőség, a tervezhető üzembiztonság és a felhasználóbarát kialakítás mind hozzájárulnak a nyugodt és biztonságos munkavégzéshez, ezzel pedig nagymértékben nő a betegbiztonság is. Természetesen most is vannak ilyen eszközeink, azonban ezek felett eljárt az idő, így a cseréjük aktuális volt, jelentős előrelépés a Szülészet Nőgyógyászati Osztály munkájában – fogalmazott dr. Farczádi Csilla.

Mit tudnak az eszközök

Az újszülöttellátó-asztal könnyen fertőtleníthető fekvőfelülettel, megvilágítással, fűtéssel rendelkezik. A gördíthető állványra rögzített készüléktest fel van szerelve olyan tároló helyekkel és polcokkal, melyeken az ellátás során használt eszközök, műszerek és felszerelések elhelyezhetők és szükség szerint tárolhatók.

Az újszülöttellátó-asztal a szülőszobába kerül, ezen történik majd az itt született babák ellátása.

A szülészeti műtőlámpát 2 db árnyékmentes megvilágítást biztosító, nagy fényerejű ledes megvilágítással felszerelt lámpafej alkotja. A fejek fényereje és pozíciója az igények szerint gyorsan és könnyen beállítható. A lámpafejekbe épített, akár 60 ezer óra élettartamú ledek nagy fényerőt biztosítanak csekély hőtermelés mellett, így kellemesebb a munkakörnyezet a műtői személyzet számára.

A kétfejes műtőlámpát a szekciós műtőben szereljük fel, ami széles tartományban biztosít megfelelő minőségű fényt a szekció (császármetszés) során a műtéti területen a beavatkozást végző műtéti személyzet számára.

A nőgyógyászati műtőasztal alapként szolgál az egyre összetettebb feladatok ellátásához. Elektro-hidraulikus kialakítású, belső akkumulátorral és mechanikus fékrendszerrel is ellátott orvostechnikai eszköz. Beállítási lehetőségei sokoldalúak, obes (túlsúlyos) pácienseknél is biztonsággal alkalmazható, teherbírása 185 kg. A fekvőfelület fertőtleníthető, lélegző, magas nyomás elosztást biztosító párnázattal rendelkezik a megfelelő paciens komfort érdekében. 

A műtőasztal mobilizálható, így az a nőgyógyászati műtő egységen belül a szakma kérésére bármelyik műtőben elhelyezhető.

(Fotó: Horváth Bence)

Legolvasottabb cikkeink