• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Saját képalkotó diagnosztikai rendszer az egyetemen

Regionális hírek 2020.06.05 Forrás: Weborvos
Saját képalkotó diagnosztikai rendszer az egyetemen

Június elsejétől a Szegedi Tudományegyetem saját kezébe vette a radiológiai és nukleáris képalkotó szolgáltatásokat.  

Zökkenőmentesen zajlik a betegellátás a Szegedi Tudományegyetem újjászervezett Radiológiai Klinikáján. Az Affidea Magyarország Kft.-vel kötött szerződés felmondása után a Szegedi Tudományegyetem saját hatáskörben biztosítja a lakosság radiológiai ellátását, Magyarországon egyedülálló korszerű eszközparkkal - tudatta közleményben az intézmény annak kapcsán, hogy ma tartottak tájékotatót a témáról.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) 2004-ben szokatlanul hosszú időre, 25 éves időtartamra az Affidea Magyarország Kft.-t bízta meg a radiológiai szolgáltatások biztosításával. A szerződést a felek egy nappal Magyarország európai uniós csatlakozása előtt írták alá, amivel hosszú időre valósággal gúzsba kötötték az egyetemet. A szerződés megtiltotta a megbízó számára radiológiai eszközök beszerzését a gyógyító tevékenységek kiszolgálására, és azok használata az egyetemi oktatás és kutatás számára nehézségbe ütközött. Emiatt az Egyetem nem tudott indulni diagnosztikai eszközparkot igénylő kutatási pályázatokon, és nem tudott kiegészítő bevételre szert tenni külföldi betegek radiológiai ellátásából sem. A szerződés másik problematikus eleme az volt, hogy az elmúlt több mint másfél évtized során több olyan finanszírozási változás történt, amelyet a szerződés keretében nem lehetett kezelni. E változások egyik legabszurdabb következménye az volt, hogy előállhatott olyan helyzet is, amikor az Affidea magasabb összeget követelt az Egyetemtől, mint amennyi az egyetemnek jár az Egészségbiztosítási Alaptól az adott szolgáltatásért. Ezeket a változásokat nem lehetett szerződés-módosítással lekövetni, a közbeszerzési szabályok ezt nem engedik. Az Affidea és az Egyetem szerződésben rögzített kapcsolata egyre inkább elszakadt a finanszírozási és gazdasági környezetben bekövetkezett változásoktól. 

A fentiek miatt az Egyetem 2016-ban elkezdte mérlegelni, hogy – közös megegyezéssel – kilép a számára rendkívül hátrányos szerződésből. Ehhez mindenekelőtt kormányzati támogatásra volt szüksége. A kormány 2018 tavaszán 4,8 Mrd Ft forrást ítélt meg a szükséges radiológiai eszközpark beszerzésére, elősegítve azt a kimondott kormányzati célt, hogy a közfinanszírozott egészségügyben a magán-és közfinanszírozott ellátások elkülönítése egyértelműen megvalósulhasson.

A beszerzések 2019 júniusában lezárultak, de a felek nem tudtak megegyezni a szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetéséről. Emiatt az Egyetem 2019 október végén a szerződést 2020.05.31.-re felmondta, és mivel a közös megegyezés nem jött létre, az SZTE arra kényszerült, hogy kiépítse a százas nagyságrendű eszközpark elhelyezésének új helyszíneit. A projekt külön bravúrja volt, hogy a munkálatok befejező szakasza egybeesett a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozó intézkedésekkel.

Az átállás 2020.05.31-én éjfélkor zökkenőmentesen megtörtént, a betegeket azóta az Egyetem fogadja az újonnan megépített vagy felújított helyszíneken, a Magyarországon egyedülálló korszerű eszközparkkal - írták.

A 4,8 milliárd forintos célzott kormányzati támogatásból megvalósuló, országosan is kimagasló technológiai fejlesztés eredményeként mostantól a dél-alföldi régió legmagasabb progresszivitási szintű egészségügyi ellátó intézmény-komplexumaként a Szegedi Tudományegyetem saját hatáskörben biztosítja a lakosság radiológiai ellátását. A megújult eszközparkot 2020. június 5-én Prof. Dr. Palkovics László is megtekintette. Az innovációs és technológiai miniszter a beruházás kapcsán elmondta: a radiológiai ellátás magánkézbe adásakor, 2004-ben az akkori magyar kormány úgy döntött, hogy ezt a betegellátás és kutatás szempontjából releváns tevékenységet átadja egy vállalkozónak. – Nem szeretném az akkori döntést és a vállalkozó Affideát negatív színben feltüntetni, megköszönöm, hogy eddig ezt a feladatot ellátták. Mostantól kezdődően ezt a tevékenységet az egyetem visszavette. Az, hogy egy orvostudományi egyetemnek ne legyen saját képalkotó diagnosztikai rendszere, amit részben az oktatásban, a betegellátás terén és a kutatás során tud használni, nem elfogadható. A költségvetés ezt a beruházást szerencsére tudta finanszírozni. Látjuk, hogy vadonatújak a képalkotó eszközök, az épület felújítása is megtörtént, vagyis minden lehetőség és körülmény adott, hogy az egyetem ezt a feladatát is magas színvonalon tudja ellátni – fogalmazott köszöntő beszédében a miniszter.

Prof. Dr. Rovó László rektor örömét fejezte ki, hogy a miniszter jelenlétével hitelesíti az egyetemi képalkotó diagnosztikai rendszer megteremtéséhez szükséges három év erőfeszítéseit.  – A profitorientáció és a betegellátás iránti elkötelezettség nagyon nehezen illeszthető össze. Az egyetem törekvéseit csak a magyar állam támogatásával tudta megvalósítani, ehhez a törekvéshez azonban az egyetem dolgozóinak rendkívüli elkötelezettsége és következetessége társult. Előfordult, hogy kritikus helyzetekben kellett megoldást találnunk a projekt során. Csak a legnagyobb tisztelet és köszönet hangján tudok a kollégáimhoz fordulni – fogalmazott a rektor. Prof. Dr. Rovó László hozzátette: a közel 5 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően 8 helyen közel 100 új készüléket, gyakorlatilag a képalkotó eljárások teljes vertikumát be tudta szerezni az egyetem, ezzel pedig a Szegedi Tudományegyetem radiológiai kapacitása európai színvonalúvá vált. – Ez a cél egyetemünk számára alapvető minden területen. Ez egy olyan lépcsőfok, ami a XXI. századi egyetem kialakításában rendkívül fontos. Gondoljunk csak a tavaly átadott hibrid műtőre, most a képalkotó rendszereket fejlesztettük, a sebészeti terápiás osztályok racionalizálásával folytatódik a fejlesztés.

Ennek az innovációs folyamatnak a következő állomása lesz a Fül-Orr-Gégészeti és Fejnyaksebészeti Klinika új épületszárnyának szeptemberi átadása. A jövőben a belgyógyászati tevékenységek racionalizációja, a különböző belgyógyászati képességek kompetencia központszerű kialakítása történik meg. A Szegedi Tudományegyetem célja, hogy az ország vezető klinikai központjává váljon – mondta Prof. Dr. Rovó László rektor.

Dr. Fendler Judit kancellár elmondta, hogy a radiológiai ellátás egyetemi kézbe vétele unikális vállalkozás volt. – Amikor ezt a szolgáltatást 25 évre kiszervezték az egyetem hatásköréből, akkor egy jelentős nyereséget termelő szolgáltatást vettek el. Az egyetemnek az az alapvető célja, hogy ezt a nyereséget megteremtve visszaforgassa a gyógyítás, a kutatás és az oktatás azon területeire, ami az egyetem számára a kiválóságot biztosítja. Meggyőződésünk, hogy a piaci szolgáltató által nyújtott hatékonyságot az egyetem is biztosítani tudja. Mostantól tudunk elindulni gépbeszerzési és kutatási pályázatokon és a külföldiek számára is tudunk térítéses ellátást biztosítani. Vagyis nem „csak” arról van szó, hogy 100 gépet telepítettünk, egy ilyen magas színvonalú radiológiai eszközpark beüzemeléséhez jelentős informatikai háttér kialakítása is szükséges. Az egyetem számára ennek a kiépítése is hatalmas lehetőséget adott a fejlesztésre – tette hozzá a kancellár.

(Fotók: Bobkó Anna, Szegedi Tudományegyet

Legolvasottabb cikkeink