• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Science Café - tudományról könnyedén

Regionális hírek 2019.09.21 Forrás: Unideb.hu
Science Café - tudományról könnyedén

A Science Café a 2019-20-as tanévben is várja a tudomány iránt fogékony közönséget kéthetente, szerda délutánonként.

Az előadássorozat az indulása óta eltelt hét év alatt csaknem 100 előadás keretében népszerűsítette közérthető, olykor játékos formában az intézmény falain kívül a Debreceni Egyetem legújabb, legfrissebb és legérdekesebb tudományos eredményeit.

– Már a kezdetekkor tudatos volt a helyszínválasztás, hiszen olyan környezetet kerestünk tudományos-ismeretterjesztő előadásaink számára, ahol nem csupán a szűk szakmai közönségre, hanem akár több korosztályra, köztük érdeklődő középiskolásokra is számíthattunk az előadásokon – mondta a hirek unideb.hu portálnak Varga Zsolt. A Debreceni Egyetem tudományos igazgatója hangsúlyozta, hogy bár az előadások témaköre elsősorban a természettudományos és műszaki területen elért eredményeket öleli fel, nem hiányoznak a történelmi és irodalmi témák sem.

- Az egyetem oktatói, fiatal kutatói örömmel vállalják a szokatlan helyszínt, hiszen a tudomány népszerűsítésének nem szabhatnak határt az egyetem falai. Az intézmény számára pedig változatlanul fontos szempont, hogy a fiatalokkal még a gimnáziumi évek alatt, pályaválasztás előtt megismertessük, megszerettessük a tudományokat, segítve őket ezzel is a későbbi szakterületük tudatos kiválasztásában – tette hozzá Varga Zsolt.

– Az elmúlt hét év alatt valóban megközelítette a százat előadásaink száma, de soha nem tartottunk attól, hogy az egyetem oktatói-kutatói kifogynának az ötletekből – emelte ki Mándy Zsuzsa. - A rendezvényeken a közönség megismerkedhetett – többek között - az aranycsapat történetével, a Szent Korona amerikai kalandjaival, de azt is megtudhatták, milyen kapcsolatban állnak a képregények a történelemmel, milyen a jó liszt, vagy éppen melyek a mikrosebészet legújabb irányvonalai – sorolta az érdekesebbnél érdekesebb témákat a program főszervezője.

Az idei tanév első rendezvénye szeptember 25-én, szerdán 17 órakor kezdődik a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.), ahol „3D megoldások alkalmazása a mozgásszervi sebészetben” címmel Manó Sándor, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Ortopédiai Tanszék tudományos munkatársa tart előadást a Science Caféban.

Legolvasottabb cikkeink