• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

"Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

Regionális hírek 2023.03.04 Forrás: MTI

Egy európai uniós projekt részeként mintegy 560 millió forintból műtőket újítottak fel és új eszközöket vásároltak.

Több beteget tudnak ellátni, lerövidülnek a várólisták és kisebb a beavatkozások kockázata az egynapos sebészeti ellátásban - emelte ki Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója azon a sajtóbejáráson, amelyet az intézmény felújított műtőblokkjaiban tartottak pénteken.

A kórházban 2017-ben indult az egynapos sebészet kereteinek kialakítása, egy európai uniós projekt részeként mintegy 560 millió forintból műtőket újítottak fel és új eszközöket vásároltak.

Révész János főigazgató a sajtónyilvános bemutató előtti tájékoztatón kiemelte, az aktív fekvőbeteg-ellátás kiváltása az egynapos sebészettel mind a betegek, mind az intézmény szempontjából előnyökkel jár. Egyrészt olyan sebészeti technológiákat alkalmaznak, amelyek csekélyebb beavatkozást igényelnek, mint egy nyitott, több napos ápolást igénylő műtét esetében. Kisebb tehát a beavatkozás kockázata, sokkal rövidebb a gyógyulási idő, így kevésbé szakítják ki a beteget  szociális, családi környezetéből. Másrészt a kórház sokkal több beteget tud ellátni.

A főigazgató ismertette, tavaly mintegy 6600 beavatkozást végeztek el a Semmelweis Tagkórház egynapos sebészeti műtőiben, a központi kórházban pedig közel 3500-at. Ez azt jelenti - folytatta -, hogy míg 2018-ban a kórházban elvégzett beavatkozások mintegy 8 százaléka volt egynapos sebészeti beavatkozás, ez az arány mostanra 38 százalékra nőtt. 2024-re szeretnék elérni az 50 százalékot. A főigazgató tapasztalatai szerint a betegek elégedettsége nő, a visszajelzések azt mutatják, hogy "rendkívül elégedettek" az egynapos sebészeti ellátási formával.

Mátyás Lajos, a kórház orvosigazgató-helyettese elmondta, a központi telephelyen két műtőt újítottak fel erre a célra, elvárás volt, hogy az egynapos sebészet logisztikailag, a betegutakat tekintve is váljon el a többi ellátási formában műtétre kerülő betegtől. Hozzátette, a Semmelweis Tagkórház öt műtőjével együtt biztosítani tudják az egész vertikumát az egynapos sebészeti ellátásnak, legyen szó általános sebészetről, urológiáról, érsebészetről, ortopédiáról, traumatológiáról, kézsebészetről, nőgyógyászatról.

Az országban 19 helyszínen összességében több mint 11 milliárd forintból fejlesztették az egynapos sebészeti ellátást a 2017-ben indult és idén lezárult európai uniós projektben.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Szentpéteri kapui telephelyén urológiai és sebészeti műtőblokkot alakítottak ki több mint 60 millió forintból, valamint létrehozták a Semmelweis Tagkórházban a Multidiszciplináris Sebészeti Centrumot. Az intézmény mintegy 500 millió forintért orvostechnikai eszközöket is vásárolt, amelyek nyolc szakmai terület ellátását biztosítják a központi telephelyen, valamint a Multidiszciplináris Sebészeti Centrumban.

Az egynapos sebészeti ellátás a centrum bemutatásával kezdődött a hét elején, pénteken pedig a központi telephely új műtőblokkját mutatták be a sajtó munkatársainak.

Fotó: MTI/Vajda János

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink