• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Speciális ellátást nyújtó gyermekotthon épült Ópusztaszeren

Regionális hírek 2023.08.28 Forrás: MTI
Speciális ellátást nyújtó gyermekotthon épült Ópusztaszeren

A projekt része volt a munkatársak közelmúltban lezárult képzése is, amely a többlet elméleti tudás és gyakorlati készség elsajátítását is lehetővé tette.

Uniós támogatással húsz leány elhelyezésére alkalmas speciális ellátást nyújtó, korszerű gyermekotthon épült Ópusztaszeren - tájékoztatta a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Csongrád-Csanád vármegyei kirendeltsége az MTI-t.

A közlemény szerint Csongrád-Csanád vármegyében korábban egyetlen fenntartó sem működtetett speciális gyermekotthoni ellátást, ezért az ezt igénylő gyermekeket hagyományos ellátást biztosító gyermek- és lakásotthonokban, integráltan helyezték el. A beruházás segítségével a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ezt a hiányosságot kívánta pótolni. A területen működő egészségügyi és oktatási intézményekkel együtt az új intézmény létrehozásával a speciális igényű célcsoportnak elérhetővé vált egy korábban nem hozzáférhető gyermekvédelmi szakellátási forma Csongrád-Csanád vármegyében, illetve azon túl a teljes dél-alföldi régióban is.

A Kincses Szeglet Otthon kivitelezője a tompai székhelyű Vankó Épületgépészeti Szolgáltató Kft. volt. A 469 négyzetméteres otthon egy több mint 5 ezer négyzetméteres telken épült föl. A földszintes épületben a lakóegységeket, adminisztratív és kiegészítő helyiségeket tartalmazó szárnyak fogják közre a közösségi teret és a hozzá kapcsolódó teraszokat. Az otthon energiaigényét részben napelemek fedezik.

Olyan leánygyermekeket helyeztek el a gyermekotthonban, akik különös törődést igényelnek, magatartási, illetve beilleszkedési zavarokkal is küzdenek, emellett esetenként tartós betegséggel, vagy fogyatékossággal élnek. Számukra a most létrehozott intézmény lehetőséget ad a jogszabályok által előírt speciális és különleges ellátás biztosítására.

A gyermekotthonban az ellátás az életkornak és az állapotnak megfelelő, strukturált napirend szerint történik, amelyet a projekt részeként beszerzett gépjármű is segít. A gyermekek már korábban beköltözhettek az intézménybe. A projekt része volt a munkatársak közelmúltban lezárult képzése is, amely a speciális gyermekotthon működtetéséhez szükséges többlet elméleti tudás és gyakorlati készség elsajátítását is lehetővé tette.

A teljes költsége 261 millió forint volt, ebből 156 millió forintot fedezett uniós támogatás.

Legolvasottabb cikkeink