• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Speciális eszköz segíti a májbeteg csecsemők gyógyítását

Regionális hírek 2018.09.21 Forrás: Semmelweis Egyetem
Speciális eszköz segíti a májbeteg csecsemők gyógyítását

A bizonyos betegségek területén regionális, illetve országos szintű ellátóhely ajándékba kapta a gépet.

Négymillió forint értékű csecsemő videógasztroszkóppal bővült a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Gasztroenterológiai és Hepatológiai Osztálya a K&H gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázatának jóvoltából. A diagnosztikai és terápiás beavatkozásokra is alkalmas speciális eszközzel gördülékenyebbé és gyorsabbá válik a nyelőcső-elzáródással vagy krónikus májbetegséggel világra jött csecsemők gyomor- és bélrendszeri tükrözése - számolt be a műszerátadásról az intézmény honlapja.

A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Magyarországon az egyetlen olyan egészségügyi intézmény, ahol a súlyos krónikus májbeteg gyermekek és csecsemők ellátását végzik. A klinika Gasztroenterológiai és Hepatológiai Osztályán történik a gyermekek kivizsgálása, terápiája, a májátültetés szükségességének meghatározása, valamint az átültetéshez nélkülözhetetlen vizsgálatok elvégzése. A májtranszplantációt követően szintén itt végzik a gyermekek állapotának nyomon követését, illetve ellenőrzését. Jelenleg kilencven 18 év alatti májtranszplantált gyermek áll az osztály gondozása alatt.

Dr. Szabó Attila igazgató, klinikai rektorhelyettes a műszerátadás kapcsán a klinikán rendezett sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy az intézmény, mely a hazai és nemzetközi gyermekgyógyászat bölcsője, hamarosan fennállásának 180 éves évfordulóját ünnepli. Bizonyos betegségek területén regionális, illetve országos szintű ellátóhely is a klinika, a májbeteg gyerekek országos szintű gondozásán kívül kiemelte az anyagcsere-betegségben szenvedők ellátását, ami Szeged mellett csak itt zajlik, emellett nagy gasztroenterológiai centrummal rendelkezik a klinika, és itt történik a szervátültetésre váró gyerekek előkészítése és gondozása is.

A gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázat keretében elnyert négymillió forint értékű eszköz egy olyan speciális endoszkóp, amely sokkal vékonyabb, mint a gyermekek vagy a felnőttek vizsgálatához használt műszer, ezért kiválóan alkalmas a legkisebb, 0-3 éves csecsemők gyomor- és bélrendszeri tükrözésére.

A szerdai sajtótájékoztatón bemutatott videóendoszkópot leginkább az epeúti fejlődési rendellenesség szövődményeként jelentkező krónikus májbetegség diagnosztizálásában és terápiájában alkalmazzák. A krónikus májbeteg gyerekeknél súlyos hasüregi visszeresség alakul ki, leggyakrabban a gyomor és a nyelőcső tájékán, mely életveszélyes kimenetelű lehet, ha a kitágult erek megrepednek, vérzést okozva ezzel a nyelőcsőben – hívta fel a figyelmet Dr. Dezsőfi Antal, a Gasztroenterológiai és Hepatológiai Osztály vezetője (képünkön), hozzátéve, hogy a csecsemő endoszkóp segítségével a visszereket már a korai időszakban fel lehet ismerni és megelőző beavatkozást lehet végezni a nyelőcsőben.

Dr. Dezsőfi Antal elmondta, az eszköznek a súlyos fejlődési rendellenességként ismert nyelőcső elzáródás kezelésében is fontos szerepe van. A nyelőcső elzáródással született csecsemők esetében ugyanis az egyesítő műtétet követően nyelőcső tükrözéssel is szükséges ellenőrizni a műtéti területet, illetve amennyiben a műtéti területen szűkület alakul ki, úgy a csecsemő endoszkóp segítségével lehetőség nyílik a beszűkült szakasz ballonos tágítására.

A I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika korábban is rendelkezett csecsemő endoszkóppal, ám a most elnyert új eszköz sokkal modernebb elődjénél, a két endoszkóp párhuzamos használatának köszönhetően pedig gyorsabb és gördülékenyebb lehet a betegellátás az intézményben. (Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink