• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Speciális orvosi ügyelet Pécsett

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

24 órás háziorvosi ügyeleti ellátást szervezett egy pécsi alapítvány a hajléktalanok és szegények számára.

Pécs utcáin feltűnően sok a hajlék nélküli, általában templomok, üzletek szegletében, nagyobb bevásárlóközpontok körül lődörgő, kutyával vagy anélkül kolduló ember. Számuk a téli időszakban többszörösére nő, átlagéletkoruk pedig egyre alacsonyabb. A sokszor társadalombiztosítási kártyával sem rendelkezők abban a reményben érkeznek a baranyai megyeszékhelyre, hogy a nagyvárosban talán könnyebben sikerül átvészelniük a telet. Ennek a több ezer embernek többsége olyan betegségekben szenved – a jellemző alkoholizmus mellett – amely miatt bármikor, akár éjszaka is azonnali orvosi ellátásra szorul. Sok közöttük az onkológiai, a szív - és érrendszeri megbetegedéssel küszködő, illetve tuberkulózisos ember.

A pécsi hajléktalan ellátást, a hozzá kapcsolódó egészségügyi feladatokkal együtt több mint tizenkét éve a pécsi Támasz Alapítvány végzi, szolgáltatásaik köre évről évre bővül, függetlenül attól, hogy maga a szervezet folyamatosan anyagi gondokkal küzd. A fedél nélküliek most már nem csak nappali és éjszakai fogadóhelyeikre húzódhatnak be, ahol tisztálkodási, illetve étkezési lehetőség is nyílik számukra, hanem van beteggondozójuk, lábadozójuk, saját fogorvosuk is, s újdonság a 24 órás háziorvosi ügyeleti szolgálat.


- Március óta szervezzük ezt a fajta ellátást, eddig 18 olyan háziorvossal van szerződésünk, akik önként vállalták: baj esetén éjszaka is kimennek a betegség miatt bajba került fedél nélkülihez - fogalmazott érdeklődésünkre Lőcsei Attila, a Támasz Alapítvány egyik vezetője. Hangsúlyozta: tévedés azt hinni, hogy az alapítvány csak a hajléktalan betegek sorsát igyekszik megkönnyíteni, az ellátottak között ugyanis sok olyan egyedülálló, idős, a társadalom szegény rétegéhez tartozó ember is van, aki nem az utcán él ugyan, de kezelése nem megoldott, a szükséges gyógyszereket nem tudja kiváltani. Ezért volt szükség arra, hogy Pécsett olyan komplex egészségügyi ellátórendszert hozzunk létre, amelyik nekik is segítséget nyújt.

Az alapítvány gondozóházat és lábadozót is működtel, hogy a szükséges kórházi ellátás után - mondjuk egy súlyos operációt, vagy kemoterápiás kezelést követően - a legyengült állapotban lévők ne kerüljenek az utcára. A most létrehozott háziorvosi szolgálatot szociális munkások is segítik, akik napközben feltérképezik a lehetséges helyeket, ahova éjszakára behúzódnak a fedél nélküliek. Az így felfedezett helyszíneket aztán az este beköszöntével rendre végigjárják, s ha olyan hajléktalanra bukkannak, akinek állapota orvosi ellátást igényel, értesítik az ügyeletes doktort.