• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

Sport- és egészséggazdasági kutatások három hazai egyetemen

Regionális hírek 2020.11.28 Forrás: MTI
Sport- és egészséggazdasági kutatások három hazai egyetemen

 Megállapításaik szerint a sport- és egészséggazdaság nyolc ezrelékkel növeli az ország GDP-jét.

A sport- és egészséggazdaság a világ legdinamikusabban fejlődő ágazata, amely mérhetően járul hozzá az országok GDP-jéhez - jelentette ki Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) kancellárja a három hazai egyetem - a debreceni mellett a Pécsi Tudományegyetem és a Széchenyi István Egyetem - kutatóinak részvételével 2017 óta tartó kutatási projekt pénteki zárórendezvényén a cívisvárosban.

A Sport-, rekreációs és egészséggazdasági kooperációs kutatóhálózat létrehozása című projekt, amelynek fő célja a sport- és egészséggazdaság területéhez kapcsolódó ökonómiai alapkutatások elvégzése volt, az Európai Unió több mint 941 millió forintos, százszázalékos támogatásából, 40 hónapos futamidő alatt valósult meg - tette hozzá.

Szakály Zoltán professzor, a projekt szakmai vezetője azt mondta: a három egyetem kutatói egyebek mellett az aktív mozgás, sportolás, a wellness, fitnesz és spa, illetve a tudatos táplálkozás egészséggazdasági szempontjait vizsgálták. Ezekben a témákban csupán a Debreceni Egyetem két kutatócsoportjában 189 tudományos közlemény született, 20-25 százalékuk idegen nyelven, a projekt időtartama alatt pedig 50 hazai és nemzetközi konferencián vettek részt.

Rappai Gábor professzor, a pécsi alprojekt vezetője hozzátette: egyetemük 50, köztük 15 fiatal kutatóval vizsgálta elsősorban az egészséggazdaság költségvetési kapcsolódásait, a GDP-n belül elfoglalt helyét. Megállapításaik szerint a sport- és egészséggazdaság nyolc ezrelékkel növeli az ország GDP-jét.

Szakály Zsolt, a Széchenyi egyetemi alprojekt vezetője a kutatásoknak a humánerőforrás-fejlesztésben, az oktatási innovációban és a gazdasági szférával való együttműködés terén mérhető eredményeit emelte ki.

A projektzáró eseményt követő sajtótájékoztatón sikeresnek minősítették a három hazai egyetem kutatási kapacitásainak hálózatba történő összekapcsolását mind a sport- és egészséggazdasági kutatásokban, mind a fiatal kutatóknak a kutatási feladatokba való bekapcsolódása, illetve a kutatási eredmények széleskörű nemzetközi megismertetése, továbbá a hazai sport- és egészséggazdasági kutatások nemzetközi kutatási hálózatokhoz való csatlakozása terén.

 

Legolvasottabb cikkeink