• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szabolcsban is csökken a szívhalálozás

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Az elmúlt év végén új eljárást is bevezettek a kardiológiai osztályon, Nyíregyházán.

Az utóbbi időben bevezetett modern módszereknek és folyamatos alkalmazásaiknak köszönhetően – az országos adatokhoz hasonlóan – Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében is felére csökkent a szív-, és érrendszeri megbetegedések között vezető halálokként számon tartott akut szívizom infarktusos betegek halálozási aránya. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Jósa András Oktatókórházának Kardiológiai Osztályán 2006 óta végzik a szakemberek a koszorúér betegek szívkatéteres kezelését. Ezzel egy időben az osztályon elkezdődött a szívritmuszabályozó készülékek beültetése is, amelyre a kórházhoz legközelebb, korábban csak Debrecenben volt lehetőség. Az újítások, fejlesztések eredményeként mára már minden igényt kielégítő, modern felszereltségű katéteres labor a hozzá tartozó 12 ágyas kardiológiai őrzővel várja a szív-, és érrendszeri megbetegedésekkel küzdő betegeket a hét minden napján, 24 órában - tudatta közleményben az intézmény.

Az elmúlt év adatait tekintve összesen 256 mesterséges szívingerlő készülék beültetésére került sor, 727 akut szívinfaktusos beteg részesült katéteres kezelésben és 1560 diagnosztikus szívkatéterezés történt a Jósa András Oktatókórházban, a katéteres műtétek több mint fele terápiás beavatkozással járt.

Az elmúlt év végén, az országban még kevés helyen végzett, új eljárást vezettek be a kórház Kardiológiai Osztályán, a gyógyszeresen nem megfelelően kezelhető magasvérnyomásos betegek kezelésére – a vese artériák falában lévő idegszálak rádiófrekvenciás ablációját.

Ma Magyarországon évente mintegy 60-70 ezer, egy nagyobb város lakosságának megfelelő embertársunk veszíti el az életét a különböző kardiovaszkuláris megbetegedések miatt, amelyek kialakulásáért leginkább a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód okolható.
A rizikófaktorok karbantartásával (füstmentes életmód, legalább napi 30 perc mozgás, bőséges zöldség, gyümölcsfogyasztás korlátozott só-, cukorbevitel) valamint a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétellel a betegség megelőzhető és szinten tartható.

A kórház Kardiovaszkuláris Centrumában működő rizikószakrendelésen mindenkit várnak, akinek valamelyik kockázati tényező szerepet játszik az életében illetve, akiknek a családjában már többször előfordult szív-, és érrendszeri megbetegedés, és ezáltal nagyobb kockázatnak vannak kitéve - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink