• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Szakdolgozók nélkül nincs gyógyítás

Regionális hírek 2019.08.23 Forrás: Unideb
Szakdolgozók nélkül nincs gyógyítás

Mindenki érdeke, hogy az egészségügy különböző szférájában dolgozó kollégák találkozzanak, kicseréljék tapasztalataikat.

Az ápolói hivatás aktualitásai, innovatív módszerei, valamint a jövő ápolóinak képzési, ösztönzési lehetőségei a legfontosabb témái az egészségügyi szakdolgozók 50. kongresszusának. A több mint 600 fős országos találkozónak a Debreceni Egyetem ad otthont.

- A szakdolgozókon nyugszik az egészségügyi ellátás, áldozatos munkájuk nélkül az orvosok nem tudnának gyógyítani, és a jövő is rajtuk múlik, hiszen a képzésben is nagy szerepük van – hangsúlyozta beszédében Berényi Ervin az Egészségügyi Szakdolgozók 50. Jubileumi Országos Kongresszusának csütörtöki megnyitóján.

A Klinikai Központ elnöke úgy fogalmazott: az egészségügyben zajló technológiai fejlődéshez a szakdolgozóknak is fel kell nőniük és meg kell küzdeni az egyre komplexebb kihívásokkal, ezért nagyon fontos mindent megtenni a kiégés és a mentális betegségek elkerülése érdekében - tudósított az egyetem portálja.

Az első szakdolgozói kongresszust 50 évvel ezelőtt Debrecenben rendezték, Pinczés László, az akkori Kenézy megyei kórház egykori főigazgatójának kezdeményezésére. Lampé Zsolt, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház főigazgatója a megnyitón kiemelte, mennyire előremutató volt a konferencia elindítása.

- Mindenki érdeke, hogy az egészségügy különböző szférájában dolgozó kollégák találkozzanak, kicseréljék tapasztalataikat. Ezen a kongresszuson valamennyi szakma képviselteti magát, eredményessége pedig az orvosok munkáját, a betegellátást és a betegek érdekeit szolgálja – fogalmazott Lampé Zsolt.

A Klinikai Központ és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház szervezésében megvalósuló jubileumi továbbképzés előadásai az egészségügyi szakdolgozók munkájának teljes spektrumát felölelik.

- Ahogy fejlődik az orvostudomány, úgy fejlődik az ápolói szakma is, így a konferencia témáit is megpróbáltuk ehhez igazítani. Ha valaki az egészségügyben dolgozik, az egy életen át tartó tanulást igényel, hiszen fejlődik a technika, új gyógyszerek jelennek meg, új eljárásokat kell megtanulni és az informatika fejlődésének is meg kell felelni - mondta Gál Mária, a Klinikai Központ ápolási és szakdolgozói alelnöke.

- A felnőtt- és gyermekápolás, az intenzív terápia mellett a sürgősségi ápolás, az onkológiai ellátás és az infekciókontroll aktuális kérdéseit tekintjük át. Továbbá fontos témák idén a diagnosztikai ellátásban dolgozók szakmai kihívásai, az új, innovatív módszerek és a jövő ápolóinak ösztönzési lehetőségei – sorolta a rendezvény fontosabb témáit Seres Judit, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház ápolási igazgatója.

A megnyitó után adták át a Sebalda-díjat, amit idén Kincsesné Szónya Katalin, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei területi szervezetének elnöke kapta kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként.

Az Egészségügyi Szakdolgozók 50. Jubileumi Országos Kongresszusa augusztus 24-ig tart a Debreceni Egyetem Aulájában.

Legolvasottabb cikkeink