• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szentágothai-díjakat adtak át a pécsi egyetemen

Regionális hírek 2022.11.14 Forrás: MTI
Szentágothai-díjakat adtak át a pécsi egyetemen

Bódis József szülész-nőgyógyászt, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) korábbi rektorát tüntették ki hétfőn Pécsen.

Bódis József szülész-nőgyógyászt, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) korábbi rektorát, államtitkárt Szentágothai-díjjal, Zeghbib Safia-t, a Virológiai Kutatócsoport és a Virológiai Nemzeti Laboratórium munkatársát pedig junior Szentágothai-díjjal tüntették ki hétfőn Pécsen.

A PTE az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett: az intézmény keretei között tíz éve működik a Szentágothai János Kutatóközpont (SZKK), amelynek jubileumi ünnepségén emlékeztek meg a névadóról a magyar tudomány ünnepe programsorozathoz kapcsolódó Szentágothai-napon.

Az orvosbiológiai kutatások és az ahhoz kapcsolódó természettudományi területeken az SZKK hazai és nemzetközi szinten is ismert és elismert intézménnyé nőtte ki magát, az ott dolgozó szakemberek nevéhez évről évre egyre több publikáció, magas pályázati aktivitás fűződik - írták.

Közölték: a kutatóközpont ad otthont az ország két elsőként megnyitott nemzeti laboratóriumának, a humán reprodukciós és a virológiai nemzeti laboratóriumnak, továbbá az innovációs tevékenység elismeréseképpen a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tavaly több, a házban működő kutatócsoport munkáját is "Kiváló Kutatási Infrastruktúra" címmel tüntette ki, emellett idén az SZKK elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhelye címet.

A hétfői rendezvény keretein belül adták át a Szentágothai-, valamint a Junior Szentágothai-díjakat.

A közlemény szerint Bódis Józsefnek, az intézményt jelenleg működtető alapítvány kuratóriumi elnökének az SZKK tudományos közössége munkájáért, eredményes publikációs aktivitásáért, tudományos vezetői tevékenységéért és a humán reprodukció területén elért hazai és nemzetközi sikereiért ítélték oda a Szentágothai-díjat.

A Junior Szentágothai-díjat Zeghbib Safia kiemelkedő munkájával érdemelte ki, számos kompetenciát sajátított el a biobiztonsági laboratóriumi munkától a molekuláris biológiai eljárásokon át a haladó szintű evolúciós és bioinformatikai elemzésekig.

"Ezzel olyan ritka és kiváló kompetenciákkal rendelkező kutatóvá vált, amely egyedülálló a tudományterületen. Kutatómunkája során rendkívül sokat tett Magyarország és Algéria közt zajló kutatásokért, fejlesztésekért is" - írták a közleményben.

A rendezvény keretein belül leplezték le a kutatóközpont két nagy előadótermének névtábláját is. Azok mostantól Sümegi Balázs és Vermes István közelmúltban elhunyt kutató professzorok nevét viselik.