• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szervátültetett gyerekeket látogattak meg az orvosaik a táborban

Regionális hírek 2022.07.04 Forrás: Semmelweis Egyetem
Szervátültetett gyerekeket látogattak meg az orvosaik a táborban

Szeretnének lejjebb vinni a súlykorlátot, hogy a 10 kilogrammnál kisebb testsúlyú gyerekek májátültetése is rutinszerűvé válhasson.

A Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának munkatársai idén is ellátogattak a szervátültetett gyermekeknek és szüleiknek szervezett élményterápiás nyári táborba, ahová ajándékokat is vittek. A táborozó gyerekek transzplantációját több esetben a Semmelweis Egyetemen végezték el, illetve az utógondozás is ott történik, így kiemelt fontosságú, hogy megmaradjon a kapcsolat az orvos és a beteg között – emelte ki dr. Szijártó Attila. A Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika (STÉG) igazgatója hozzátette: erre jó alkalom ez a tábor is, ahol a családok kötetlenebb formában találkozhatnak a kezelő orvosokkal - számolt be az egyetemi portál.

A Semmelweis Egyetem hazai szinten vezető szerepet tölt be a szervátültetések terén, és élvonalbeli az Eurotransplant országok között is. Májátültetést csak itt végeznek az országban, a vesetranszplantációk száma eléri az évi 120-140-et, de az élődonoros vesetranszplantációkat is sikerült növelni. Korábban évente 22-24 alkalommal történt élődonoros veseátültetés, ami az országos műtéti szám közel 80 százalékát jelenti. Idén, eddig, a félév végén, már a 21. sikeres élődonoros veseátültetést végeztük el– emelte ki dr. Szijártó Attila. A Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatója hangsúlyozta, a klinikán végzik a vesebeteg gyerekek transzplantációját, illetve a májátültetéseket egy bizonyos súlykorlátig (10 kg-ig és attól fölfelé), amit a jövőben szeretnének lejjebb vinni, hogy a 10 kilogrammnál kisebb testsúlyú gyerekek májátültetése is rutinszerűvé válhasson. A transzplantációt követően a gyerekek további ellátása, utógondozása az egyetem I. és II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáin, egy bizonyos életkort átlépve pedig a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikán.

Dr. Szijártó Attila rámutatott, egyre több kiskorú gyermek lép át új szervekkel, vesével, májjal, hasnyálmiriggyel a nagykorú felnőtt ellátásba, így fontos feladat az ő átvezetésük is. Ehhez a jövőben egy fórumot szeretnénk létrehozni azoknak a gyerekeknek és szüleiknek, akik öt éven belül bekerülnek a felnőtt ellátásba, ők egy rendezvény keretében megismerkedhetnének a leendő gondozó sebészekkel, nephrológusokkal, hepatológusokkal – osztotta meg a terveket az igazgató. A szervátültetett vagy arra váró gyermekeknek és családtagjaiknak évente megrendezett tábor is jó alkalom az ismerkedésre, ezért is látogatunk el minden alkalommal – emelte ki, hozzátéve, hogy a tábor fontos eleme, hogy a szülők is jelen vannak, és feltehetik kérdéseiket az orvosoknak. Az igazgató hangsúlyozta, a transzplantált betegek közössége nagyon speciális, és különösen nagy szükségük van az orvos és beteg közötti közvetlen kapcsolat kiépítésére.

Szalamanov Zsuzsanna, a Transzplantációs Alapítvány kuratóriumi elnöke honlapunknak elmondta, a szervátültetett gyerekek állapotuk miatt nagyon sok olyan kalandból és szórakozási lehetőségből kimaradnak, ami egészséges társaik számára könnyedén és természetesen elérhető. Betegségük miatt sérülhet a közösségi életük is, nehezebben találnak befogadó, megértő társaságot, ahol testi-lelki problémáikat szerető támogatással oldhatják és dolgozhatják fel. Nemcsak a gyermekeknek, de a szülőknek, testvéreknek is nehéz feldolgozni a sokszor évekig tartó kálváriát, aggódást. Ilyenkor sokat segít a találkozás a sorstársakkal, amelyre ez a tábor kiváló lehetőséget ad – hangsúlyozta az alapítvány elnöke. Az egyhetes siófoki tábort éppen ezért nemcsak a szervátültetett gyerekeknek rendezzük, hanem az egészséges testvéreknek, és a szülőknek is – tette hozzá. Ez a hét a felhőtlen kikapcsolódás, az önbizalom-építés ideje; a gyerekek sportolnak, játszanak, bátorságpróbán, akadályversenyen, zenés-verses programokon szórakoznak, Ki-Mit-Tud-on mérik össze tudásukat, gyógyító beszélgetéseket folytatnak, kalózhajóznak és kalandparkba is ellátogatnak – sorolta a programokat Szalamanov Zsuzsanna.

Az idei táborban 92 gyermek vett részt, közülük 28 máj-, 15 vese-, 2 vese és máj-, 7 szív-, egy tüdőtranszplantált és egy vesére váró, valamint 39 egészséges testvér. A táborban 28 önkéntes segítő is részt vett, sokan közülük maguk is transzplantáltak – emelte ki az elnök. További részletek és képgaléria a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink