• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Szűrések és tanácsadások a 4. Semmelweis Egészség Napon

Regionális hírek 2019.12.09 Forrás: Semmelweis Egyetem
Szűrések és tanácsadások a 4. Semmelweis Egészség Napon

Megtekinthetővé váltak a XXI. századi bonctermek, és az orvosszakértő által használt mindennapi eszközök.

Néhány órára az orvostanhallgatók, a gyógyszerészek, de akár a bűnügyi helyszínelők bőrébe is belebújhattak a látogatók a decemberi Semmelweis Egészség Napon. A rendezvényen kiscsoportos interaktív foglalkozások, egészségfejlesztéssel kapcsolatos gyermekprogramok, valamint széleskörű népegészségügyi célú kockázat- és állapotfelmérések, valamint gyógyszerészi konzultáció is várta az érdeklődőket - számolt be a rendezvényről az intézmény portálja.

A Molekulától az űrsebészetig című programon a Semmelweis Egyetem oktatás, kutatás-innováció és gyógyítás hármas pillérére épülő tevékenységébe nyerhetett betekintést a laikus közönség. A rendezvény a család minden tagjának kínált izgalmas programokat és szűréseket. A látogatók többféle nézőpontból ismerkedhettek meg a gyógyszerekkel, azok hatóanyagaival, típusaival és helyes alkalmazásukkal. A szakemberek tényeket és tévhiteket ismertettek a gyógynövényekkel kapcsolatban, kiderült, mire kell figyelni a felhasználásuk közben, és minőségi kérdésekről is szó esett. Interaktív foglalkozás keretében pedig lehetőség nyílt arra, hogy a résztvevők megépítsék egy-egy patikában kapható gyógyszer hatóanyagának modelljét, sőt néhány molekulát a számítógépen is megrajzolhattak. Az egyetem klinikai gyógyszerészei délutáni konzultációra is várták az érdeklődőket, akik bármilyen gyógyszerszedéssel kapcsolatos témában tehettek fel kérdéseket.

A Nagyvárad téri Elméleti Tömbben tartott Műtőtermi bemutató és sebészeti gyakorlás során az egyetem munkatársai rövid előadásban szemléltették a sebészeti gyakorlatban használt fontosabb eszközöket, csomózási módszereket és varrattípusokat, majd az érdeklődők számára lehetőséget biztosítottak ezen technikák gyakorlására. Az Űrsebészet című előadás pedig bemutatta a laparoszkópos sebészet rövid történetét és az abból mára kifejlődött robot és telemetrikus sebészetet.

A rendezvényen az Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet, illetve az orvostanhallgatók számára fenntartott Anatómiai Múzeum is megnyitotta a kapuit a látogatók előtt. Korhatáros megkötéssel, de megtekinthetővé váltak a XXI. századi bonctermek, és az orvosszakértő által használt mindennapi eszközök. A Halottvizsgálati szimuláció során az érdeklődők megismerkedhettek a rosszulléteket és haláleseteket övező elsődleges ellátási formákkal, adminisztratív tevékenységekkel és betekintést nyerhettek a helyszínelő bizottságok halottvizsgálati munkájába is.

A Semmelweis Egészségfejlesztési Központ szakemberei az egyetem önkéntes hallgatóival kiegészülve széleskörű népegészségügyi célú kockázat- és állapotfelméréseket, életmód tanácsadásokat végeztek a rendezvényen. A program során szív-érrendszeri, valamint diabétesz rizikóbecslést, fogászati szűrést, táplálkozással, testmozgással, dohányzással és alkoholfogyasztással kapcsolatos kockázatfelmérést és életmód tanácsadást végeztek. A szűréseket az aktuális állapotnak megfelelő vércukor-, és vérnyomásméréssel, illetve további vizsgálatokkal egészítették ki. A látogatók emellett anyajegyvizsgálatra és anyajegy önvizsgálat oktatásra is jelentkezhettek a helyszínen. A központ munkatársai a rizikóbesorolásnak megfelelően személyre szabott tanácsadást biztosítottak és az egészségi állapotnak megfelelően irányt mutattak a további teendőket illetően. Dr. Papp Magor, a központ vezetője elmondta, a délutántól estig tartó rendezvényen 130 ember vett részt a szűréseken, valamint a komplex testösszetétel-elemzéssel összekötött, személyre szabott életmód tanácsadáson.

A rendezvényen számos gyermekeknek szóló programmal is várták a családokat, egészségfejlesztésre koncentráló kreatív foglalkozások, sorverseny, és Teddy Maci kórház várta a legkisebbeket, késő délután pedig a Mikulás is meglátogatta a gyerekeket, és játékos formában megtanította nekik a helyes kézmosás technikáját. 

A délutáni rendezvény során 50 programba kapcsolódhattak be a résztvevők. A szervezésben az egyetem hat szervezeti egységének munkatársain kívül összesen nyolcvan önkéntes hallgató vett részt a Hallgatói Önkormányzat, a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete és az Instruktor Öntevékeny Csoport részéről.

A Semmelweis Egészség Napok következő, rendezvényre, a Nőgyógyászati és Onkológiai Napra január 4-én kerül sor. Az előadásokra és az interaktív workshopokra december 10-től lehet regisztrálni az egyetem honlapján. (Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink