• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Támogatást nyert az agy betegségeinek vizsgálatára a PTE

Regionális hírek 2022.05.27 Forrás: univpecs.com
Támogatást nyert az agy betegségeinek vizsgálatára a PTE

Az agy működésének megértése és betegségeinek gyógyítása korunk legnagyobb tudományos kihívásai közé tartozik.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Tématerületi Kiválósági Program 2021 Egészség alprogramjának keretében „Az agy működésének és betegségeinek vizsgálata multidiszciplináris megközelítéssel” című projekt további 4 évre kapott támogatást, összesen 1,493 Mrd forint értékben - tudatta a Pécsi Tudományegyetem portálja.

Az agyi elváltozások hátterében álló folyamatok részletes megismeréséhez a felfedező és klinikai kutatások szoros együttműködésére van szükség, amelyet a 2020. évi Tématerületi Kiválósági Program keretében több mint 100 kutató, 25 kutatócsoportból álló multidiszciplináris hálózatot valósított meg. A kutatásokban részt vesznek a PTE Idegtudományi Centrum, az Általános Orvostudományi, a Természettudományi és a Gyógyszerésztudományi Kar, a Klinikai Központ és a Szentágothai János Kutatóközpont munkatársai egyaránt. A 25 kutatócsoport az új programban is folytatja a korábbi felfedező és klinikai kutatásait kilenc tématerületi fő cél mentén, egyrészt a korábbi kutatások teljeskörű megvalósítására törekedve, másrészt új kutatási célpontok kijelölésével, világosan elhatárolva a már elért eredményeket az új feladatoktól. Az idegrendszer kutatásának alapkérdései: az agy molekuláris és celluláris funkcióinak megismerése; az agy fejlődésének és öregedésének megértése; a viselkedés és a kognitív folyamatok biológiai mechanizmusai; az idegrendszer homeosztatikus szerepe; az érzékszervi és memória információfeldolgozás feltárása; agyi rendellenességek, így például a neurodegeneratív kórképek molekuláris mechanizmusainak megismerése és terápiája” – mondta el Dóczi Tamás, a Pécsi Tudományegyetem professzora.

A kutatás kilenc fő célpontja az idegrendszeri betegségek nagyon széles, látszólag egymástól független spektrumát fogja össze, köztük a kapcsolatot a neurodegeneráció és a plaszticitás/neuro-protekció hasonló mechanizmusai biztosítanak: Plaszticitás, neuro-protekció; Klinikai Humán Agytérképezés; Gyógyszer célpont kutatás; Látásmechanizmus-diagnosztika-terápia; Pszichiátriai kórképek; Neurodegeneratív kórképek; Baleseti agysérülések; Hallás és mozgás javító implantátumok fejlesztése; A valós-életbeli klinikai vizsgálatok metodikai fejlesztése.

Legolvasottabb cikkeink