• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Több százan voltak kíváncsiak az egyetem egészségnapjára

Regionális hírek 2019.10.08 Forrás: Semmelweis Egyetem
Több százan voltak kíváncsiak az egyetem egészségnapjára

A Semmelweis Egészség Napok harmadik rendezvénye november 9-én lesz és az Elsősegélynyújtás a családban címet viseli.

Gyerekkortól az időskorig minden korosztálynak többféle típusú egészségfejlesztési programot kínált a Semmelweis Egészség Napok második állomása, melynek címe Egészségtudomány a mindennapokban volt. Az Egészségtudományi Kar (ETK) Vas utcai épületében pénteken délután 3 és este 8 óra között mintegy 70 előadás, gyakorlati foglalkozás, bemutató, szűrővizsgálat és tanácsadás várta a csaknem 600 érdeklődőt - tudósított a rendezvényről az egyetem portálja. 

Dr. Nagy Zoltán Zsolt, az Egészségtudományi Kar dékánja, a tematikus nap egyik szervezője elmondta, hogy fél évig készültek a rendezvényre, és a munkából valamennyi tanszék és intézet kivette a részét, a vezető oktatók mindegyike tartott előadást a programban. A karon húszféle képzés folyik, amelyek az egészségnevelés, az egészségtudatos életmód, a prevenció, a betegségek megelőzése irányába mutatnak. Az volt a célunk, hogy a képzéseinket bemutassuk és közelebb hozzuk a lakossághoz, ezért gyermekkortól az időskorig minden korosztálynak többféle típusú egészségfejlesztési programot alakítottunk ki – hangsúlyozta a dékán. Fontosnak tartom, hogy az oktatás, a kutatás és a lakosság informálása közelebb kerüljön egymáshoz, és az életmód változtatásával Magyarország is elérje azt az egészségtudatos szintet, ami a fejlettebb országokra jellemző – emelte ki. Mint fogalmazott, a mondás úgy tartja, hogy ha egészség van, minden van, ha egészség nincs, semmi nincs. Jó lenne, ha ez nemcsak akkor jutna az emberek eszébe, amikor már baj van, hanem a betegségek, kóros állapotok megelőzése már gyerekkorban elkezdődne – mutatott rá.

A Semmelweis Egészségfejlesztési Központ munkatársai a rendezvény ideje alatt egészségügyi állapotfelméréssel, rizikóbecsléssel és személyre szabott tanácsadással várták a betérőket. A délután folyamán mintegy félszáz látogató komplex szűrését végezték el. Három esetben mutatott ki magas kockázatot a diabétesz rizikóbecslés, egy látogatónál pedig kiugróan magas vérnyomást mértek. Az illető kardiovaszkuláris rizikóbecslése nyomán a szakemberek azonnali életmódváltást javasoltak neki és orvoshoz irányították. Dr. Nagy Zoltán Zsolt dékán úgy fogalmazott, hogy ezzel valószínűleg a stroke-tól mentették meg a kollégák a Semmelweis Egészség Nap látogatóját.

A Semmelweis Egészség Napok harmadik rendezvénye november 9-én lesz és az Elsősegélynyújtás a családban címet viseli. A programokra október 14-én indul a regisztráció. A teljes beszámoló képekkel itt található

(Fotó: Dimény András – Képszerkesztőség)

Legolvasottabb cikkeink