• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tudományos és innovációs park létesítését kezdték meg a PTE-n

Regionális hírek 2023.01.26 Forrás: MTI
Tudományos és innovációs park létesítését kezdték meg a PTE-n

Az egykori, korszerűsítendő gyermekkórház és pulmonológiai egység két épületében 2600 négyzetméter áll majd hét kutatócsoport rendelkezésére.

Tudományos és innovációs park létesítését kezdték meg egy közel 4,5 milliárd forintos európai uniós támogatással zajló, idén ősszel záruló fejlesztés keretében a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) - jelentették be csütörtökön a baranyai megyeszékhelyen sajtótájékoztatón.

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára közölte: a beruházás annak köszönhetően valósul meg, hogy az egyetemi modellváltás képében sikeres versenyképességi fordulat következett be a magyar felsőoktatásban.

Ma már tizenegy magyarországi egyetem elitligás, azaz van a világ legjobb öt százalékában úgy, hogy ezekre az egyetemekre jár a hallgatók kétharmada, míg a nemzetközileg jegyzett tudományos folyóiratokban 2020-ról 2021-re 18, a legnagyobb nevű folyóiratokban 26 százalékkal nőtt a tudományos publikáció száma - közölte.

Mint mondta, negyven százalékkal, 90 milliárd forintra nőtt a modellváltáson átesett intézményeknek juttatott KFI-ráfordítás, nőtt a kutatói létszám és az egyetemi szabadalmak száma.

A Horizont-projektekből 2022-ben 2019-hez képest 71 százalékkal, 13 millió euróra nőtt az elnyert támogatások összege. A továbbiakban is lesznek Horizont-programok, futhatnak tovább a pályázatok és megegyezés lesz abban, hogy e pályázatokat a szakmai kiválóságoknak megfelelően bírálják el - közölte Hankó Balázs.

A leendő 14 magyarországi tudományos és innovációs park egyik zászlóshajójaként, a pécsin "kéz a kézben, egymást ösztönözve lesz ott a felsőoktatási intézmény, a kutatási kapacitás, a gazdasági szereplők és a hallgató" - mondta.

Az államtitkár a jövőt illetően elmondta: a kormány célja, hogy 2030-ra tartozzon az egyik magyarországi egyetem a világ száz és három Európa legjobb száz egyeteme közé.

Mindezt úgy lehet elérni, hogy az európai innovációs rangsorban a jelenlegi 21. helyről a 10-re lépjünk, a jelenlegi hatezerről kilencezerre nőjön a kutatók száma, létesüljenek tudományos és innovációs parkok, továbbá jelentősen emelkedjen a szabadalmak és védjegyek száma - tette hozzá.

Bódis József, a PTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke méltatta a modellváltást, kiemelve, hogy az ingatlanok tekintetében vagyonkezelőből tulajdonossá váltak az egyetemek, campusfejlesztések indulhattak el, a tudományos és innovációs parkok képében pedig az egyetemen létrejövő tudást képesek lesznek hatékonyan átadni a gazdasági szereplőknek.

Miseta Attila rektor emlékeztetett: az elmúlt több mint tíz év jellemzője, hogy - jelentős részben a magyar kormány támogatásának köszönhetően - dinamikus fejlődésen megy át a PTE, így az intézmény szinte mindegyik kara részesülhetett korszerűsítéseket célzó beruházásokból, kutatóhelyek létesültek, javultak az oktatási feltételek, a klinikai betegellátás.

Betlehem József általános rektorhelyettes reményét fejezte ki, hogy fenntartható, működőképes program valósul meg a park képében. Mint mondta, egy gyorsan révbe érő fejlesztésről van szó, amely egyben azt is jelenti, hogy a kutatócsoportok is rövid idő alatt, már jövőre munkába tudnak majd állni új telephelyükön.

A PTE sajtóanyaga szerint a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) forrásából megvalósuló beruházás az egyetem - korábban már más helyszínre költöztetett - egykori gyermekkórházának és pulmonológiai egységének átépítésével, korszerűsítésével jön létre.

A két épületben összesen 2600 négyzetméter áll majd hét kutatócsoport rendelkezésére.

Legolvasottabb cikkeink