• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Tudományos jutalomdíjakat adtak át a Semmelweis Egyetemen

Regionális hírek 2022.11.18 Forrás: Semmelweis Egyetem
Tudományos jutalomdíjakat adtak át a Semmelweis Egyetemen

A díjazottak pályájuk során végig a tudomány fejlődéséért munkálkodtak, ezzel az elesetteket, a betegeket és gyógyulni vágyókat támogatták.

A Semmelweis Szalonban rendezett ünnepségen adták át az egyetem nagy presztízsű, komoly tradíciókkal rendelkező díjait, a 2022-es Semmelweis Ignác emlékérem és jutalomdíjat, valamint a Hugonnai Vilma, Huzella Tivadar és Jendrassik Ernő emlékérmeket. Idén először ítélték oda a Richter Gedeon emlékérmet és jutalomdíjat, melyet az egyetem Szenátusa a magyar gyógyszertudományok területén kiemelkedő tudományos és innovációs eredmények elismerése, megbecsülése és motiválása érdekében alapított - tudatta az egyetemi portál.

A ceremónián átadott elismerések névadói –Semmelweis Ignác, Jendrassik Ernő, Huzella Tivadar, Hugonnai Vilma, Hári Mária, Richter Gedeon – mindannyian egyetemünkhöz köthetőek; nemzetközi szinten is jelentős életművet hagytak maguk mögött, munkásságukra az orvos- és egészségtudományi területen máig építünk – emelte ki dr. Merkely Béla rektor, hozzátéve, hogy életművük, nevük és örökségük nemzeti kincs. Örök példaként állnak valamennyi Semmelweis Polgár előtt, a róluk elnevezett tudományos díjakat átvevők pedig az ő nyomdokaikba lépnek. Ebben, vagyis legkiválóbb munkatársainkban rejlik az immár több mint 250 éves tradíciókkal rendelkező Semmelweis Egyetem valódi ereje – hangsúlyozta.

Dr. Merkely Béla elmondta, a nagy presztízsű, komoly tradíciókkal rendelkező egyetemi díjak sorához egy új is csatlakozik: idén először adják át a Richter Gedeon emlékérmet és jutalomdíjat, melyet az egyetem Szenátusa a magyar gyógyszertudományok területén kiemelkedő tudományos és innovációs eredmények elismerése, megbecsülése és motiválása érdekében alapított. Nevét Richter Gedeonról, a Richter gyógyszergyár alapítójáról kapta, aki maga is egyetemünk jogelődjének hallgatója volt, és idén ünnepeljük születésének 150. évfordulóját – emlékeztetett a rektor.

A 2022-es Semmelweis Ignác emlékérmet és jutalomdíjat dr. Tímár Józsefnek, a Patológiai, Igazságügyi és Biztosítási Orvostani Intézet egyetemi tanárának ítélték oda.

Az idén első alkalommal átadott Richter Gedeon Emlékérmet és Jutalomdíjat dr. Zelkó Romána, az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézetének igazgatója kapta.

A Hugonnai Vilma emlékérmet 2022-ben dr. Horváth Eszter Máriának, az Élettani Intézet egyetemi docensének ítélték oda.

A 2022-es Huzella Tivadar emlékérem és jutalomdíjat dr. Czobor Pál, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika docense vehette át.

Az Jendrassik Ernő emlékérem és jutalomdíj 2022. évi díjazottja dr. Szijártó Attila, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatója.

 

A részletes beszámoló az ünnepségről és a díjazottakról itt olvasható

(Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink