• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Tudományos ülésen a családbarát szülészetről

Regionális hírek 2019.01.17 Forrás: Debreceni Egyetem
Tudományos ülésen a családbarát szülészetről

A hallgatók, medikusok összefoglalót kaphatnak a szülészeti-nőgyógyászati pszichoszomatika területéről.

Az anya, a baba és az apa is pozitív élményekkel, pszichológiai szempontból is egészségesen hagyja el a kórházat – ez a célja a családközpontú szülészetnek Szeverényi Péter szülész-nőgyógyász, a szakterület úttörője szerint. A témáról szerdán tartottak tudományos ülést a Debreceni Egyetemen.

- Néhány évtizede még újszerű volt a férj jelenléte a szülőszobában. Napjainkban viszont szinte nincs olyan kismama, akinél ne merülne fel az apás szülés igénye. Az édesanyák szeretnék minél családiasabbá tenni gyermekük születésének körülményeit, és ebben a klinika is partner – mondta a hirek.unideb.hu-nak Póka Róbert

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója kiemelte: a családbarát szülészetet megteremtése Szeverényi Péter szülész-nőgyógyász, klinikai szakpszichológus úttörő munkásságának köszönhető, aki 44 évig volt dolgozott a klinikán. Tevékenysége ahhoz is hozzájárult, hogy a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Európában elsőként kapott „Bababarát” címet 1992-ben.

- Egy gyermek születése a család minden tagjára hatással van: az anya, az apa és a gyermek életét is hosszú időre meghatározza. A várandósság és a szülés ideje alatti események messzemenően befolyásolják a pszichológiai fejlődést, a személyiségfejlődést és a párkapcsolat alakulását, így a család harmóniáját – fogalmazott Szeverényi Péter.

A szakember elmondta, hogy a családközpontú szülészeti gyakorlatnak arra kellene törekedni, hogy a kismama, az újszülött és az édesapa is pozitív élményekkel, testi és pszichológia szempontból is egészségesen hagyja el a kórházat. Ezt minden szülőszobában el kellene érni. 

Szeverényi Péter szerint ezt a szülésre való jó felkészüléssel lehet megvalósítani: a folyamat során a legfőbb feladat a szüléssel kapcsolatos negatív pszichés tényezők, félelmek csökkentése, vagy pozitívvá alakítása. 

- Minden nő képes a szülésre. A felkészítés célja ennek a képességnek a felszínre hozása. Segítség, hogy a nő bízzon önmagában, abban, hogy képes megszülni gyermekét, bízzon a saját szervezete működésében, a körülötte lévő segítők, a családtagok támogatásában – emelte ki a családközpontú szülészet úttörője.

Az idén 70 éves orvos számos debreceni és környékbeli család életében játszott meghatározó, segítő szerepet, kísérve őket a várandósság, a szülés és a szülővé válás nem mindig problémamentes útján.

A Kenézy Villában rendezett tudományos találkozón egykori kollégái, pályatársai, barátai és tisztelői köszöntötték az elismert szaktekintélyt. Az eseményen mutatták be az a limitált kiadású kötetet, amely Szeverényi Péter születésnapja alkalmából jelent meg. 

A kiadvány a szakember több évtizedes munkásságába nyújt betekintést, egyebek mellett a genetikai diagnosztika pszichés vetületéről, a várandósság alatti pszichés és szexuális változásokról, valamint az együttszülés pszichológiai hatásairól.

- Terveink szerint tankönyv lesz a kötetből, hogy a szülésznő és pszichológus hallgatók, a medikusok egy magyar nyelvű összefoglalót kapjanak a szülészeti-nőgyógyászati pszichoszomatika területéről – tájékoztatott Kovácsné Török Zsuzsanna szakpszichológus, a kiadvány szerkesztője.

Legolvasottabb cikkeink