• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Túl a küszöbértéken - szmogriadó Budapesten

Regionális hírek Forrás: MTI

A szmogriadó tájékoztatási fokozata lépett életbe Budapesten, majd Salgótarjánban is.

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el Tarlós István főpolgármester Budapesten. A főpolgármesteri hivatal vasárnapi közleménye szerint a szálló por légszennyezettségi szintje a budapesti mérőállomásokon két egymást követő napon, pénteken és szombaton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint vasárnap sem várható jelentős javulás.

A tájékoztatási fokozat az a küszöbérték, amelynél a levegő szennyezettsége veszélyt jelent a lakosság egyes, különösen érzékeny csoportjaira, gyermekekre, idősekre, krónikus betegekre.

Azt javasolják, hogy elsősorban a veszélyeztetett csoportokba tartozók kerüljék el a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat.

Szmogriadót rendeltek el Salgótarjánban

Salgótarjánban a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el vasárnap Dóra Ottó polgármester - közölte az MTI-vel a városháza.

A légszennyező szálló por átlagkoncentrációja két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenként 75 mikrogrammot, pénteken 85,4, szombaton 96,5 mikrogrammot mértek - áll a közleményben.

A polgármester azt kéri a lakosoktól, hogy kevesebbet tartózkodjanak a szabadban, a szmoghelyzet további romlásának megelőzése érdekében pedig mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, ne járassák álló helyzetben az autók motorját, az egyéni gépjárműhasználat helyett részesítsék előnyben a közösségi közlekedést.

A polgármester kiemelten felhívja a lakosság figyelmét az avar és kerti hulladékok égetési tilalmának betartására. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján vasárnap kis mértékű javulás valószínű a levegő minőségében, de a szálló por koncentrációja valószínűleg továbbra is eléri a tájékoztatási határértéket Salgótarjánban.

OMSZ: lassú javulás várható a levegőminőségben

A következő napokban lassú javulás várható a levegő minőségében – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap honlapján.

A meteorológiai szolgálat azt írta: az utóbbi napokban a szélcsendes idő, az alacsony éjszakai hőmérséklet és a vertikális légcserét gátló stabil hőmérsékleti rétegződés következtében a felszín közelében több helyen is feldúsult a légszennyező anyagok koncentrációja. A fővárosban is a tájékoztatási küszöbérték fölé emelkedett a szálló por (PM10) mennyisége.

A következő napokban az élénkülő déli szél és a jobb vertikális légcsere már kedvezőbben befolyásolja a levegőminőséget. Az emelkedő hőmérséklet és így a fűtésből származó kevesebb légszennyező forrás szintén a javuló tendenciát támogatja - emelték ki.

Az OMSZ adatai alapján a következő napokban főként a Dunántúlon határozott javulás várható a levegő minőségében. Északkeleten azonban inkább stagnál, vagy inkább tovább is növekedhet a légszennyezettség mértéke, ott csak kisebb mértékű javulás valószínű a hét közepén – írta a meteorológiai szolgálat.

Legolvasottabb cikkeink