• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tűz volt a székesfehérvári kórházban

Regionális hírek Frissítve 2021.03.11 Forrás: MTI
Tűz volt a székesfehérvári kórházban

128 beteget mentettek ki az épületből, a betegeknek nem esett baja, egy kórházi dolgozó a füst belélegzése miatt könnyebben megsérült.

Tűz keletkezett a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház hotelépületében csütörtök hajnalban, egy ötödik emeleti kórteremben két mennyezetre függesztett televíziókészülék égett, a tűz miatt 128 beteget kellett kimenekíteni - közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-vel.  A mentésben harminchét tűzoltó vett részt tíz járművel. A helyszínre székesfehérvári, sárbogárdi, pétfürdői és pusztaszabolcsi hivatásos tűzoltók érkeztek, akik a nagy füst miatt légzőkészülékben mentek be az épületbe.

Az 5. emeletről, valamint a 4. emelet egy részéről és a felette húzódó négy szint füsttel telített szárnyaiból hozták ki a betegeket. Többségüket betegágyában tolva mentették ki a kórház dolgozóival, rendőrökkel és katonákkal együttműködve - tették hozzá.

A tűzoltók porral oltóval fújták le a lángoló televíziókészülékeket, hőkamerával átvizsgálták a mennyezetet, a füsttel érintett folyosókat átszellőztették, majd az 5. emelet kivételével segítették a betegek visszatérését a kórtermekbe.

A betegeknek nem esett baja, egy kórházi dolgozó a füst belélegzése miatt könnyebben megsérült. A tűz okát, körülményeit a katasztrófavédelem vizsgálja.

Nem érintett Covid-osztályt a székesfehérvári kórháztűz

Nem érintett Covid-osztályt a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház hotelépületében csütörtök hajnalban keletkezett tűz, az oltóponton és a Covid-ellátás működésében nincs fennakadás - közölte Bucsi László, az intézmény főigazgatója a katasztrófavédelemmel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Szabó-Bisztricz Anett, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője elmondta, hogy hajnali negyed három előtt néhány perccel automatikus tűzjelzést kaptak a kórház beépített tűzjelző rendszeréről, amit a távfelügyelet telefonon megerősített.

A százados közlése szerint az ötödik emelet egyik kórtermében a mennyezetre szerelt két tévékészülék lánggal égett, majd leszakadt a helyéről. Az épületből 128 embert mentettek ki, egyikük sem sérült meg.

Bucsi László elmondta, hogy a napokban az ötödik emeletre is vissza tudják költöztetni a betegeket, a kiürítésben érintett felsőbb szinteken már újra zavartalan a betegellátás. A főigazgató úgy fogalmazott: "a Covid egy nagy púp és mellé kaptunk még egyet, a tűzesetet".

Szabó-Bisztricz Anett közölte, hogy a tévékészülékek mellett alkatrészek és vezetékek is égtek, a tűzoltók porral oltóval fékezték meg a lángokat. Hangsúlyozta, hogy az elsőként kiérkező tűzoltóegységeknek az életmentés volt az elsődleges feladata, ezért légzőkészülékben felrohantak az emeletre, majd a sűrű füstben a mentést addigra már gyorsan és szakszerűen megkezdő kórházi dolgozókkal közösen elkezdték a betegeket menteni, többségüket ággyal együtt kitolni a kórtermekből. Hozzátette, ezt követően a felsőbb szintekről is kimenekítették a betegeket a kórházi dolgozók, a katonák és a rendőrök segítségével.

A szóvivő elmondta azt is, hogy mindössze egy kórházi dolgozó sérült meg könnyebben a belélegzett füsttől. Jelezte, hogy tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálják a tűz keletkezésének okát.

Nyakas Eszter ápolási igazgató szerint a kórház jól vizsgázott, riasztási rendszerük kiválóan működött. Mint mondta, őmaga is perceken belül a helyszínre ért és azonnal megkezdték az evakuálást a második szintre, ahol előző este ürítettek ki egy osztályrészt. Kiemelte, hogy a szakdolgozók és a beteghordók példásan helytálltak, különösen azok, akik a füsttel teli kórteremből is kihozták a betegeket és velük maradtak mindaddig, amíg a tűzoltók irányításával a folyosókról levitték őket az alsóbb szintre. Jelezte, hogy a hajnali takarítás után a betegek visszatérhettek kórtermeikbe, az ötödik emeleten azonban csak egy tisztasági festést követően, napokon belül kezdődik újra a betegellátás.

Képünk illusztráció!

Legolvasottabb cikkeink