• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Új, 32 millió forint értékű mobil röntgent kapott a kórház

Regionális hírek 2021.05.05 Forrás: orosházi kórház
Új, 32 millió forint értékű mobil röntgent kapott a kórház

Az új röntgen géppel 3 óráról 1 órára csökken a felvételek elkészítésétől az eredmények megszületéséig számított idő.

Egy csúcstechnológiás, 31,8 millió forint értékű mobil röntgen készüléket kapott az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet. A Philips Mobile Diagnost wDR típusú eszköz kompatibilis a kórház Radiológia Osztályán működő képfeldolgozó rendszerrel, ami jelentősen gyorsítja a képanyag feldolgozását és kiértékelését.

A 470 kilogrammos készülék mozgatását elektromotor segíti, amit gombok lenyomásával irányít a kezelő. A könnyen kezelhető, nagyon csendes eszközbe szerelt nagy teljesítményű, tartós akkumulátorok közel 200 röntgenfelvétel elkészítését biztosítják egy töltéssel. A mobil röntgen előnye, hogy a felvételek elkészítéséhez nem kell az ágyban fekvő beteget átvinni a kórház Központi Technológiai Tömbjében található röntgen felvételező helyiségek egyikébe, hanem a kórteremben lehet elvégezni a koponya, csukló, has és mellkas vizsgálatokat.

Az új eszköz a COVID intenzív osztályra került, hisz jelenleg ott van a legnagyobb szükség arra, hogy mielőbb felvételek készüljenek a betegek tüdejéről, ezzel is követve állapotuk alakulását.

Az elkészült képeket digitálisan rögzíti az eszköz beépített számítógépe. A gép egy korábbi kórházi fejlesztésnek köszönhetően wifi kapcsolaton keresztül össze van kötve a radiológiai osztállyal, így automatikusan elküldi a felvételeket az ott dolgozó radiológus orvosnak, aki meg is kezdi a kiértékelést, az eredményt pedig saját leletező rendszerben küldi is vissza az intenzív osztályra. Ezzel rengeteg időt spórolunk – mondja dr. Sebők Edit, a radiológia osztályvezető főorvosa.

Az időfaktor pedig sokat számít a gyógyításban. A régebbi mobil röntgen gépekkel foszforlemezes kazettákra készültek a felvételek, amiket a COVID osztályról való bevitel és kihozatal előtt külön csomagolni kellett. Majd jött a védőruha szabályos és biztonságos levétele, ami legalább 10 percig tart. Ezt követően a kazettákat az osztályról átvitték a radiológiára, ahol külön biztonsági intézkedések mellett előhívták, és csak ezután kezdődhetett az értékelés. Nagyjából 3 óra kellett ahhoz, hogy a felvételek elkészítésétől számítva meglegyenek az eredmények. Az új mobil röntgennel ez maximum 1 órára csökkent.

Az új eszközöket állami beszerzés keretében, a koronavírus-világjárvány elleni védekezés kapcsán az Országos Kórházi Főigazgatóság biztosította.

A képen: Bokor László radiográfus készíti elő a Philips mobil röntgent a Radiológiai Osztály egyik röntgen helyiségében.

Fotó: Melega Krisztián/Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet, Orosháza

Legolvasottabb cikkeink