• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Új dékán vezeti a debreceni fogorvosképzést

Regionális hírek 2019.01.09 Forrás: Unideb.hu
Új dékán vezeti a debreceni fogorvosképzést

A debreceni Fogorvostudományi Kar regionális központként évente mintegy 15 ezer beteget lát el.

A harmadik évezred innovatív eljárásait és a legmodernebb fogászati eszközök használatát sajátíthatják el a leendő fogorvostan-hallgatók a Debreceni Egyetemen. A Fogorvostudományi Kar 10 féléves osztatlan mesterképzése világszínvonalú szaktudást nyújt - áll az egyetem honlapján.

Már friss diplomás fogorvosként kiváló munkaerőpiaci esélyekkel indulnak, biztos és sokrétű karrier előtt állnak a Debreceni Egyetemen végző hallgatók. A képzés kifejezetten gyakorlatorientált. Nagy hangsúlyt fektetünk a folyamatosan fejlődő legmodernebb technológiák, kezelések megismertetésére, mivel karunkon szorosan összekapcsolódik az oktatás és a betegellátás. A Fogorvostudományi Kar regionális központként évente mintegy 15 ezer beteget lát el – emelte ki a szak egyik legnagyobb erősségét Bágyi Kinga egyetemi docens, a kar 2019. január 1-én kinevezett dékánja.

A fogorvostan-hallgatók az utolsó négy félévben, a komplex fogászati gyakorlatokon már tevékenyen részt vesznek a betegek kezelésében, így a végzést követően kellő szakmai rutinnal rendelkeznek ahhoz, hogy azonnal praktizálhassanak. - Elsődleges célunk olyan fogorvosok képzése, akik a világ bármely országában megfelelnek a szakma követelményeinek. Az intézmény által kiadott diplomát Európa szinte összes országában elfogadják. Hallgatóink nemzetközileg elismert oktatóktól tanulnak, és világviszonylatban is kiváló infrastruktúrával rendelkezünk – fogalmazott a kar vezetője.

Az egyetem honlapján kiemelik, hogy a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kara a HVG Diploma 2019 rangsorában az oktatók kiválósága alapján továbbra is az ország legjobb fogorvosképző helye. A folyamatos fejlesztések révén rendelkezésre állnak azok a diagnosztikai és terápiás felszerelések, műszerek, eszközök és technikák, amelyek ma elengedhetetlenül szükségesek a legkorszerűbb európai szintű betegellátáshoz. A hallgatók a legújabb diagnosztikai eljárásokat és fogászati beavatkozásokat digitális oktatótermekben sajátíthatják el, olyan csúcstechnológiás felszerelések segítségével, mint az orális szkenner és a 3D nyomtató.

2018-ban adták át azt az egyedülálló mikro CT-t, amely akár 350 nanométeres képfelbontásra is képes. A kutatás-fejlesztés mellett a képzésben is hangsúlyos szerepet kap a berendezés: segítségével a fogorvostan-hallgatók rétegről rétegre haladva ismerhetik meg egy fog 3 dimenziós belső struktúráját. A fogorvos szak a Debreceni Egyetem egyik legnépszerűbb képzése mind a hazai, mind a külföldi diákok körében. A kar csaknem 700 hallgatója közül 370-en tanulnak az angol nyelvű programban. Az oktatás minőségének folyamatos fejlesztése érdekében egyre szélesebb körben tervezik alkalmazni az e-Learning rendszert, és tovább korszerűsítik az oktatástechnikai eszközöket.

2019-ben felújítjuk és modernizáljuk a fogtechnikai labort, illetve az úgynevezett fantomlaboratóriumot. A hallgatók utóbbiban sajátítják el a különböző fogászati eljárásokat, mielőtt a komplex gyakorlatokon pácienseket kezelnének. A bővítésnek köszönhetően csaknem duplájára nő a gyakorlóhelyek száma. A fejlesztés után a hallgatók a legkorszerűbb fantomfejeken gyakorolhatnak. A modellen végzett beavatkozásokat például monitoron lehet majd nyomon követni, egy szoftver pedig azonnal kiértékeli a hallgató munkáját – mondta el Bágyi Kinga. 

A leendő fogorvosok már a diákévek alatt bekapcsolódhatnak a tudományos kutató tevékenységekbe, a külföldi partneregyetemekkel való szoros együttműködések pedig külföldi tanulmányutakra adnak lehetőséget. A kar a világszintű szakmai tudásanyag mellett gazdag és színes diákéletet is biztosít: egész évben változatos sport-, kulturális és szórakoztató programok teszik felejthetetlenné az egyetemi éveket - áll a debreceni egyetem honlapján.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink