• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Új ECMO-berendezést kapott a Szegedi Tudományegyetem

Regionális hírek 2021.04.13 Forrás: MTI
Új ECMO-berendezést kapott a Szegedi Tudományegyetem

Az eszköz a koronavírus-fertőzöttek ellátásában is alkalmazható, még a tüdőfunkció teljes hiánya esetén is biztosítja a beteg életben maradását.

A keringési- és légzőrendszer pótlását hosszabb időre biztosító ECMO-berendezést (extracorporeal membrane oxygenatior) kapott a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a felsőoktatási intézmény célja a régió betegeit ellátó ECMO-centrum létrehozása - közölte Rovó László rektor kedden a Tisza-parti városban.

Az orvosprofesszor kifejtette, a berendezés beszerzése - amit a járványügyi védekezési alap támogatása tett lehetővé - komoly előrelépés a szegedi betegellátásban, és illeszkedik abba a folyamatba, amelynek célja, hogy az egyetem technológiai felkészültségét a legmagasabb nemzetközi szintre emeljék.

A rektor elmondta, hogy a berendezés olyan beavatkozásokra nyújt lehetőséget, amelyekre tíz évvel ezelőtt gondolni sem lehetett. Így a szervezet oxigénellátása és a keringés biztosítása az eddigieknél lényegesen egyszerűbben megoldható fejlődési rendellenességek csecsemőkori műtéteinél, vagy a szíven végzett beavatkozásoknál - ismertette.

Az eszköz a koronavírus-fertőzöttek ellátásában is alkalmazható, még a tüdőfunkció teljes hiánya esetén is biztosítja a beteg életben maradását, segítve ezzel a legkritikusabb időszak átvészelését - fűzte hozzá.

Babik Barna, az SZTE Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Intézetének vezetője elmondta, a berendezés képes a keringési- és a légzőrendszert hetekre, vagy akár egy hónapra is tehermentesíteni. Ez a Covid-ellátásban nagyon fontos, mivel a koronavírus - egyebek mellett - az érbelhártyát is megbetegíti, ennek pedig más szervekhez képest a tüdőben a legnagyobb a felülete. A kezelés időt biztosít a páciens tüdejének a regenerációra - magyarázta a professzor.

Az eredményes betegellátáshoz önmagában azonban nem elég az eszköz, szükség van szakképzett egészségügyi személyzetre és szakmai háttérre - hangsúlyozta az egyetemi tanár.

Ezért visszatért az SZTE-re a németországi ECMO-ellátás protokolját készítő Lobozárné Szivós Brigitta, aki egy évtizeden át dolgozott a Deutsches Herzzentrum Münchenben. Ő végzi majd a szegedi munkatársak betanítását, képzését - közölte Babik Barna.

Az SZTE célja olyan ECMO-centrum létrehozása, amely az egész régió pácienseit képes ellátni - mondta a professzor.

Legolvasottabb cikkeink