• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Új eljárások a Debreceni Egyetem Fül-Orr-Gégészeti Klinikáján

Regionális hírek 2024.03.27 Forrás: Unideb.hu - Weborvos
Új eljárások a Debreceni Egyetem Fül-Orr-Gégészeti Klinikáján

A légcsőszűkületek megoldása lehet egy innovatív eszköz, a légcsőtágító ballon dilatátor alkalmazása.

Több új műtéti technikát is bevezettek az elmúlt hónapokban a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán. A legmodernebb eljárások alkalmazása lehetővé teszi, hogy a betegek a lehető legjobb életminőség mellett folytathassák mindennapi tevékenységüket, munkájukat - olvasható az egyetem honlapján.

A klinikán az elmúlt hónapokban már a fej-nyaki daganatsebészet teljes spektrumát alkalmazzák. Végeznek többek között lézeres beavatkozásokat, funkciómegtartó részleges gégeműtéteket és teljes gégeeltávolítást. A cél, hogy az Onkológiai és az Onkoradiológiai Klinikával szorosan együttműködve a daganatos betegek számára a lehető legszélesebb ellátási spektrumot biztosítsák.  

A felső légúti szűkületek ellátásának új centruma született. Több esetben végeztek a pajzsmirigyműtét esetleges szövődményeként kialakuló kétoldali gégebénulás kezelésére hangréstágító eljárást, úgynevezett hangszalag laterofixációs műtétet, amellyel biztosítható a szabad légzés. A beavatkozás segítségével elkerülhető a korábban alkalmazott légcsőmetszés, a tracheotomia. 

Az intenzív osztályon hosszasan kezelt betegeknél a tartós lélegeztetés miatt gége- és légcsőszűkületek alakulhatnak ki. Nyitott feltárásból végzett „légúttágító” műtétek mellett új, minimálisan invazív eljárásokat is sikeresen hajtottak végre. 

- A légcsőszűkületek megoldása lehet egy innovatív eszköz, a légcsőtágító ballon dilatátor alkalmazása. Egyszerűbb, rövid szakaszt érintő esetekben a szűkületet a ballon felfújásával meg lehet szüntetni, így elkerülhető a bonyolultabb műtét. Az eljárást most alkalmaztuk először Debrecenben. Előnye, hogy kialakítása miatt lehetővé teszi a műtét közbeni folyamatos biztonságos lélegeztetést is- ismertette Sztanó Balázs egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója.

- Sok esetben a füldugulás, halláscsökkenés oka, hogy a fülkürt tartósan nem jól működik, nem megfelelően végzi a légnyomás-kiegyenlítést. Ebben az esetben a fülkürtbe az orron keresztül felvezetjük a dilatációs eszközt, amelyet felfújunk, így nyitjuk szét, tágítjuk ki a porcos csatornát. Ezzel megszüntethetjük a füldugulás okát - fejtette ki a klinikaigazgató. Sztanó Balázs hozzátette, az innovatív technikák alkalmazásához a megfelelő szakmai tudás és a legmodernebb technikai feltételek is rendelkezésre állnak a klinikán.  

Az igazgató a tervek között említette a más társszakmákkal – többek között szemész, idegsebész és gyermekgyógyász kollégákkal - való szorosabb szakmai együttműködés kialakítását. A közös munkának köszönhetően a jövőben még hatékonyabb és eredményesebb lehet a betegellátás a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában.

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink