• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Új eszközzel bővült a kardiológia a zalaegerszegi kórházban

Regionális hírek 2024.02.29 Forrás: MTI
Új eszközzel bővült a kardiológia a zalaegerszegi kórházban

A korábbi angiográfiás röntgenkészülék 17 év után elhasználódott, egyre többször meghibásodott, és már a szoftverét sem lehetett frissíteni.

Az infarktusos betegeket szolgáló, a korábbi berendezést felváltó új angiográfiás röntgenkészülékkel bővült a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház eszközparkja - közölte csütörtökön sajtótájékoztatón az intézmény főigazgatója.

Gasztonyi Beáta felidézte, hogy éppen 30 éve kezdte meg működését a kórház kardiológiai osztálya, amely a szívsebészettel közösen a zalaegerszegi intézmény egyik vezető szakterülete a legmagasabb ellátási szintű besorolással. Az osztály jól képzett szakemberei rendkívül fogékonyak az innovációkra, az új eljárások bevezetésére, például Magyarországon elsőként vezették be itt az akut miokardiális infarktusos betegek ellátását 24 órában működő katéteres labor kialakításával.

A főigazgató hozzátette: évente mintegy kétezer szívkatéteres vizsgálatot végeznek az orvosok, de a korábbi angiográfiás röntgenkészülék 17 év után elhasználódott, egyre többször meghibásodott, és már a szoftverét sem lehetett frissíteni. A cserét a fenntartó Országos Kórházi Főigazgatóság, valamint a Belügyminisztérium is jóváhagyta, a beruházáshoz a tárca csaknem 300 millió forint támogatást biztosított.

Az új generációs angiográfiás röntgen fogadásához a padozatot át kellett építeni a laboratóriumban, a berendezés telepítését követően pedig az Országos Atomenergia Hivatal sugárvédelmi engedélyére is szükség volt - jelezte Gasztonyi Beáta.

Lupkovics Géza orvosigazgató, a kardiológia osztályvezető főorvosa a már működő új berendezésről elmondta: technikailag lényegesen meghaladja az előző készülék tulajdonságait. A hatalmas képernyő kitűnő minőségben mutatja meg a koszorúerek állapotát, ami eldönti, milyen kezelést igényel a páciens.

Van, aki a szívsebészetre kerül, más betegeknél pedig helyben, azonnal megkezdik a koszorúér tágítását, de előfordul, hogy csupán gyógyszeres kezelésre van szükség. Mind a betegek, mind a személyzet számára nagyon fontos tényező, hogy az új, digitális technikának köszönhetően jóval kisebb röntgensugár-terhelés mellett végezhetők el a vizsgálatok - fejtette ki a főorvos.

Elmondta azt is, hogy az infarktus és a szívelégtelenség kezelésének modern eszközei révén az utóbbi években jelentősen csökkenthető volt Magyarországon az infarktus okozta halálozás.

Legolvasottabb cikkeink