• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Új gasztroenterológiai részleg alakult az SE klinikán

Regionális hírek 2020.11.10 Forrás: Semmelweis Egyetem
Új gasztroenterológiai részleg alakult az SE klinikán

Azzal, hogy a gasztroenterológus és a sebész egy intézményben dolgozik, tovább emelkedik a betegellátás színvonala.

Húsz ágyas fekvőbeteg, valamint ambuláns ellátásra szakosodott gasztroenterológiai részleg alakult az I. Sz. Sebészeti Klinikán, amelynek neve is kiegészült az intervenciós gasztroenterológiai tevékenységgel a Szenátus augusztusi határozata alapján. Azzal, hogy az új profillal kiegészülő klinikán a gasztroenterológus és a sebész egy intézményben dolgozik, tovább emelkedik a betegellátás színvonala, amelynek bővülésével erősödik az oktatói és tudományos tevékenység is – tudósított a megnyitóról az egyetemi portál. 

A korábbi nevén I. Sz. Sebészeti Klinikán szeptembertől egy 20 ágyas fekvőbeteg és ambuláns ellátásra szakosodott gasztroenterológiai részleget alakítottak ki. Az intézmény neve ezért a Szenátus augusztusi határozata alapján I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinikára módosult, a gasztroenterológiai részleg hivatalos megnyitójára pedig ünnepélyes keretek között most került sor. Az új részleget dr. Merkely Béla rektor, dr. Pavlik Lívia kancellár és dr. Szijártó Attila klinikaigazgató ünnepélyes szalagátvágással adta át.

Dr. Merkely Béla beszédében örömét fejezte ki a klinika fejlesztéseivel kapcsolatban – mint fogalmazott, az ünnepségnek helyet adó klinikai tanterem is sokat változott azóta, hogy utoljára itt járt. „Jó ide bejönni, világos, szép, tiszta és elegáns, méltó a sebészeti klinikához” – mondta a rektor, aki elismerően beszélt az intézményben folyó munkáról is. Egy olyan diszciplína fejlődött itt ki, amire évekkel ezelőtt nem is gondolhattunk volna – mutatott rá, kiemelve hogy korábban, a Klinikai Központ elnökeként az egyik legfontosabb feladatának tekintette az intervencionális gasztroenterológia alapjainak megteremtését. Amint arról dr. Merkely Béla beszámolt, a most átadott osztály az intervencionális kardiológia és szívsebészet mintájára jött létre, és egyfajta átfogó centrumként lesz képes a gasztroenterológiai sebészeti betegek kezelésére. Az ellátás felöleli a teljes gasztroenterológiát, úgymint diagnosztikus eljárások, funkcionális gasztroenterológia betegségek, elzáródások kezelése. “Kívánom, hogy az itt folyó klinikai munka bővülésével, az oktatási és tudományos publikációs tevékenység is tovább erősödjön” – fogalmazott a rektor.

Dr. Szijártó Attila, az I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinika igazgatója beszédében felidézte az intézmény alapításának körülményeit. 1909-ben egy tábla hívta fel az akkor az Üllői út és a Mária utca sarkán (a mai Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika területén) található Sebészi Kóroda betegeinek figyelmét, hogy az intézmény új helyre költözik – ugyanerről a Budapesti Hírlap 1909. szeptember 27-i számában egy két oldalas cikkben számolt be. „A költözés nyomán Dollinger Gyula vezetésével 111 évvel ezelőtt Európa legmodernebb sebészeti klinikája nyílt meg itt, a Szigony utca és az Üllői utca sarkán” – mutatott rá az igazgató, aki felidézte egykori elődjének szavait: „Mi a mai kornak építtetünk, tudva, hogy a holnapnak ismét egészen más kívánságai lesznek”. Amint dr. Szijártó Attila elmondta, a klinikán ehhez híven folyt a munka az elmúlt több mint 100 évben, és jelentős orvosszakmai eredményeket ért el az intézet. Az igazgató ezután fotókkal is illusztrálva beszámolt arról, hogyan alakították át a klinikát, és miként készült el a most átadott gasztroenterológiai részleg.

„Gyermekünként szeretjük ezt az osztályt, hiszen az első pillanattól kezdve nyomon követhettük születését” – emelte ki dr. Werling Klára, a klinika új részlegének vezetője, hozzátéve: sokan évtizedek óta dolgoznak az egyetemen, ő maga 32 éve. „Szeretnénk a gasztroenterológia területén az ország egyik vezető intézetévé válni, ahol graduális, posztgraduális és egyéb szakmai továbbképzések, konferenciák kerülnek megrendezésre” – fogalmazott. Dr. Werling Klára szerint a legfontosabb, hogy az új osztály a betegek érdekeit szolgálja – azzal, hogy a gasztroenterológus és a sebész egy intézeten belül dolgozik, a betegellátás színvonala is emelkedik, hiszen közösen tudják megbeszélni és értékelni a páciensek állapotát és eredményeit, hamarabb és megalapozottabban tudnak döntéseket hozni a kezelésről, így a betegek gyógyulása is felgyorsulhat.

Dr. Hritz István, a klinikán működő endoszkópia centrumvezetője beszédében beszámolt a diszciplína történetének legfontosabb történelmi és orvosszakmai eseményeiről, külön kiemelve az endoszkópia múltjának meghatározó hazai pillanatait, például amikor 1957-ben a Magyar Belgyógyász Társaságon belül megalakult gasztroenterológiai munkaszekció. Felidézte az I. Sz. Sebészeti Klinikán megvalósult klinikai mérföldköveket is – ilyen volt, amikor az 1970-es évek végén, 80-as évek elején Magyarországon először itt végeztek endoszkópos kezelést nyelőcső varix vérzés esetén; és szintén itt valósult meg először az akut felső tápcsatornai vérzőbeteg-ellátás folyamatos ügyeleti rendszere a 80-as években.

Dr. Hritz István az új részlegről elmondta: 8 gasztroenterológus szakorvossal, 7 endoszkópos szakasszisztenssel, egy PhD-hallgatóval és egy adminisztrátorral működik a 20 ágyas fekvőbetegosztály, amihez mátrix-ellátás keretein belül hozzátartozik még a sebészeten található 10 ágy, ahol az intervenciós beavatkozásokat követően a betegek megfigyelése történik. „Akkreditált nemzeti vastagbélszűrő centrum vagyunk, és a kapszula-endoszkópia is meg tudott itt valósulni” – emelte ki. (Fotó: Dimény András)

Legolvasottabb cikkeink