• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Új készülék segíti az elhízás kezelését Debrecenben

Regionális hírek 2023.11.11 Forrás: Unideb.hu - Weborvos
Új készülék segíti az elhízás kezelését Debrecenben

Az InBody készülék többek között a testzsírszázalékot, a testvízegyensúlyt és a szervek közötti zsírszintet is méri.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjába a héten megérkezett az az új testösszetételt elemző készülék, amely segítheti az elhízás hatékonyabb kezelését. Az elhízás ma Magyarországon népbetegségnek számít, és súlyos szövődményeket okoz. A Klinikai Központban évente több ezer elhízott beteget kezelnek.

Az InBody készülék méri többek között a testzsírszázalékot, a zsírtömeget és izomtömeget testrészenként, a testvízegyensúlyt és a szervek közötti zsírszintet is. Az ismételt mérések alapján kapott információk, adatok visszajelzést adnak a terápia hatékonyságáról a betegnek és az orvosnak

A terápia szempontjából fontos, hogy a súlyvesztés a zsírszövetből, vagy az izomtömegből történik, esetleg a korábban felhalmozódott víz mennyisége csökken. Ezt ezzel a készülékkel tökéletesen lehet követni, így nagyon nagy segítséget jelent a betegek gondozásában, a kezelés eredményességének nyomon követésében. A kapott adatok, információk akár a terápiás döntést is befolyásolhatják. Például, ha azt látjuk, hogy sok az ödéma a betegen, kiegészítjük a kezelést vízhajtó típusú terápiával. Másrészt a kapott adatok motiválhatják a beteget a további fogyásban – ismertette Harangi Mariann egyetemi tanár, a Belgyógyászati Klinika Anyagcsere Betegségek Részlegének vezetője.

A Klinikai Központban évente több ezer beteget kezelnek elhízással a Belgyógyászati Klinika Anyagcsere Betegségek, valamint az Endokrinológiai Részleg szakemberei.

- Az elhízás népbetegségnek számít ma Magyarországon. Azon túl, hogy ez önmagában is egy betegség, számos szövődményhez vezethet. Messze túlmutat a cukorbetegségen, jelentősen növeli a degeneratív ízületi-, a daganatos-, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a meddőség kialakulásának kockázatát. Rendkívül fontos az eredményes terápia, amelyet egy ilyen készülék hatékonyan támogat. Használata elsősorban azokban a centrumokban lehet nagy segítség, mint a Debreceni Egyetem Klinikai Központja, ahol minden személyi és infrastrukturális feltétel adott az elhízás szűréséhez, a társbetegségek és az obezitás szövődményeinek kezeléséhez – mondta Bodor Miklós egyetemi docens, a Belgyógyászati Klinika Endokrinológiai Részleg vezetője.

A készüléket egy innovatív gyógyszeripari cég bocsátotta a Klinikai Központ rendelkezésére. A vállalat célja az elhízás szűrésének népszerűsítése, és annak tudatosítása, hogy az obezitás nem csak esztétikai probléma, hanem önmagában is egy betegség. A betegellátásban alkalmazott készülékkel kapcsolatos tapasztalatokat a Debreceni Egyetemen végzett klinikai kutatásokban is hasznosíthatják.

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink