• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Új lehetőségek a genomikában

Regionális hírek 2020.07.17 Forrás: Unideb.hu
Új lehetőségek a genomikában

Költséghatékonyan, egyszerre akár 10 teljes emberi genomot is fel lehet térképezni az új készülékkel

Egyszerre akár 10 teljes emberi genomot lehet költséghatékonyan feltérképezni azzal az új, nagy kapacitású DNS-szekvenáló készülékkel, melyet az elmúlt hetekben állítottak üzembe a Debreceni Egyetem Genomi Medicina és Bioinformatikai Szolgáltató Laboratóriumában - adta hírül az egyetemi portál.

A nagy áteresztőképességű genetikai vizsgálómódszerek robbanásszerű fejlődése lehetővé tette, hogy napjainkban a korábbinál szélesebb körben, viszonylag gyorsan és költséghatékonyan szerezzünk információkat bonyolult biológiai rendszerekről. - Ezek a fejlett technológiák új perspektívákat nyitnak többek között a genetikai betegségek diagnosztikája, tanulmányozása és pathomechanizmusuk megértése terén. Különösen a genomikai vizsgálatok fejlődése került előtérbe, mivel napjainkban egy beteg teljes genetikai térképe meghatározható genomszekvenálással – fejtette ki a hirek.unideb.hu-nak Tőzsér József, a Debreceni Egyetem egészségipari innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese.

Az Általános Orvostudományi Kar Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet igazgatója hozzátette: az intézet Genomi Medicina és Bioinformatikai Szolgáltató Laboratóriuma, valamint Klinikai Genetikai Tanszéke régóta biztosít genomikai szolgáltatásokat és technológiákat az egyetemi kutatók és klinikusok számára. A világ legnagyobb genomikai vállalatcsoportjával, a kínai Bejing Genomics Institute-tal kötött együttműködési megállapodás nyomán most beszerzett, kínai MGI cég által beüzemelt, nagy kapacitású DNS-szekvenáló készülék (MGI DNBSEQ G400) ezeket a lehetőségeket bővíti, így Debrecenben is meghatározható a teljes genetikai térkép.

- A molekuláris genetika területén a Debreceni Egyetem mindig is élen járt. A mostani műszerfejlesztés a már meglévő kis és közepes szekvenálási kapacitást egy nagy áteresztő képességű műszerrel egészíti ki. Az MGI cég által kifejlesztett DNS szekvenálási technológia segítségével költséghatékonyan, egyszerre akár 10 teljes emberi genomot is fel lehet térképezni – ismertette a rektorhelyettes.

A klinikai genetikai gyakorlatban a műszer diagnosztikai célokat is szolgál: ritka betegségek oki tényezőinek meghatározását teszi lehetővé, illetve az elvégzett kísérletekből diagnosztikai, prediktív és a gyógyszerek hatását előrejelző adatok is kinyerhetők.

- Az orvosi alkalmazások mellett a készülék új perspektívákat nyit, és tovább erősíti a regionális genomikai, genetikai kutatásokat és fejlesztéseket. A műszer segítségével Magyarországon is elvégezhetők komplex mezőgazdasági genomikai vizsgálatok – hangsúlyozta az intézetigazgató professzor.

A műszer működtetési feltételeit két egyetemi kiválósági fókuszterületi program (Biotechnológia, Big Data) biztosítja - írták.

Legolvasottabb cikkeink